Stăm bine – Relațiile economice ale României cu „partenerul strategic” SUA sunt la niveluri mediocre
În România se tot declară că SUA reprezintă partenerul nostru strategic. Acest lucru nu este însă arătat de nivelul investițiilor americane din România sau de către bilanțul comercial existent între cele două state și care este unul mediocru.
Nu mai discutăm aici despre lipsa de respect arătată de către americani prin decizia acestora de a menține umilitoarele vize pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze AMERICA.
Pentru SUA se pare că România nu prezintă absolut nici un interes altul decât cel militar, respectiv pentru plasarea unor obiective militare care să țină Federația Rusă în șah.
Relațiile economice dintre cele două state la nivelul anului 2021 erau de aproximativ 2 miliarde euro. România exporta în america produse de aproximativ un miliard de euro și importa produse de puțin sub 900 de milioane de euro.
Reușim să exportăm în SUA produse din cauciuc, lemn, produse din oțel sau fontă și importăm mai ales combustibili, tehnologie, automobile, echipamente medicale.
Pentru comparație, relațiile comerciale cu Germania sunt de aproape două ori mai ridicate: aproape 3 miliarde de euro, din care exporturi de 1,4 miliarde de euro și importuri de 1,6 miliarde de euro.
Nivelul investițiilor directe ale SUA în România a ajuns la 7,6 miliarde de dolari în 2020. Statele Unite reprezintă cel mai important investitor al României din afara Europei doar. Aproximativ 900 de companii americane sunt prezente în România, iar acestea au, laolaltă 102.000 de angajați.
Statele Unite reprezintă doar al cincilea cel mai mare investitori străin în România, cu 6,8% și cel mai important investitor din afara Europei. Pe primele locuri se află Germania (15%), Austria (11%), Franța (10%) și Italia (8%).
49% din activitatea desfășurată de companiile americane în Româna revine companiilor din producție, dar include și componenta de automobile. Agri-food este pe locul doi, cu 29%, iar healthcare pe trei cu 9%. Urmează serviciile și IT%C, fiecare cu 6%.