SUA a mai tipărit niște bani. Chinezii sunt disperați: în trei ai hârtia dată de americani a pierdut jumătate din valoare

best auto leo vaslui

America este statul care asigură moneda de circulatie internațională: dacă ai dolari atunci exiști, dacă nu ai dolari, atunci nu este bine.

America a mai printat niște bani, cam 10% din masă monetară existentă la nivel mondial. S-a făcut acest lucru pentru a se acoperi nevoia de lichiditate cerută de marile bănci internaționale care s-au grăbit să vândă titlurile de stat americane. Pentru a nu se crea panică americanii au făcut ce au știut: au mai printat niște bani.

Dar creșterea masei monetare pe termen scurt fără a exista o creștere economică va genera inflație. Ori statele sunt în recesiune, creșterea economică este numai contabilă, în cifre , generată de inflație.

Problema majoră o reprezintă administrațiile publice care sunt supradimensionate peste tot în lume. Statul consumă peste posibilitatea mediului privat atât în România cât și în SUA sau Europa.

China și India nu mai sunt dispuse să producă ieftin și să vândă apoi statelor occidentale. Ele își doresc bunăstare și pentru proprii cetățeni.

În ultimii ani inflația a fost galopantă iar China se vede acum în situația vânzătorului păcălit: a primit o hârtie fără valoare pentru produsele exportate. Sigur că o valoare există însă ea a fost mult redusă de printarea curentă de bani fără acoperire.

Degeaba ai primit doi dolari pe un produs dacă într-un termen scurt s-au mai printat alți doi dolari. Înțelegi în timp că totul arată că o mare fraudă în care unii oferă muncă reală iar alții oferă hârtie cu un cost de producție scăzut.

Democrația se ține pe bani și pe bani mulți. Occidentalii muncesc mai puțin dar consumă mai mult și ar dori mai ieftin. Acest lucru deja nu se mai poate.

Mecanismul americanilor era unul simplu: au acaparat resursele de petrol și au obligat comunitatea internațională să facă tranzacții la hidrocarburi numai cu dolari. De aici și denumirea de petro-dolari: dolarii au valoare dobândită datorită necesității tranzacționării la nivel internațional a petrolului.

Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei se îndreaptă însă împotriva celor care le-au lansat: rușii oferă acum petrol Chinei și Indiei dar utilizând propriile monede naționale. Ori Rusia nu este un actor de neglijat în ceea ce privește producția de petrol.

A fost și perioada de după război când nimeni nu mai avea încredere în monedele europene iar americanii au lansat planul Marshall. A fost momentul la care SUA s-a plasat ca principalul emițător de monedă internațională. Astăzi 90% din schimburile internaționale se fac în dolari. Cine contestă acest lucru este imediat pedepsit.

Suntem în plină criză, ascunsă bine în România de politicieni. CÂND americanii printează bani atunci dau drumul la tiparniță și europene, iar politicienii români profită și ei pentru a crește masa monetară. În acest fel paritatea modelelor rămâne, nimic nu se schimbă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.