SUA se pregătesc să treacă Rusia pe lista statelor care sponsorizează terorismul

best auto leo vaslui

Într-un interviu acordat Agenției TASS, șeful departamentului pentru America de Nord din Ministerul rus de Externe a spus că dacă Statele Unite desemnează Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”, acesta este un „reper fără întoarcere” în raporturile bilaterale.

Rezoluția bipartizană care cere această decizie a fost adoptată în Senat, fiind introdusă de senatorii Lindsey Graham și Richard Blumenthal. În Cameră, președinta Nancy Pelosi l-a avertizat pe secretarul de stat Antony Blinken că, dacă nu desemnează Rusia drept stat care sprijina terorismul, Congresul va adopta legislație în acest sens.

Parlamentul Letoniei a făcut-o de-acum pentru atacuri împotriva civililor în timpul războiului din Ucraina, cerând și altor țări să procedeze la fel. Președintele Parlamentului de acolo a spus că, de ani de zile, Rusia a sprijinit regimuri și organizații teroriste, argumentând cu sprijinul acordat regimului din Siria, doborârea unui avion în estul Ucrainei în 2014 și otrăvirea lui Sergey Skripal, în 2018 în Marea Britanie.

Lituania a adoptat o rezoluție similară în mai și Estonia are putea să o facă. Această perspectivă amplificată global îngrijorează la Moscova, de la comentatorii politici, până la cei care guvernează. Un astfel de gest ar adăuga Rusia la lista statelor certate cu legea pe care se mai află Coreea de Nord, Iran, Siria și Cuba, ceea ce duce la adoptarea a noi sancțiuni.

Repercusiunile ar fi de reputație, dar și juridice și financiare. De exemplu, mii de ucrainieni din America sau alte părți pot da în judecată statul rus și pot avea dreptul la compensații. În plus, există și perspectiva confiscării fondurilor deținute de Rusia în străinătate, dacă e desemnată drept sponsor al terorismului. Indiferent dacă se întâmplă sau nu, perspectivele Rusiei de a se menține ca putere globală sunt reduse, or asta îngrijorează până și cercuri din apropierea lui Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.