SURSE: A doua zi după declarația controversată despre pretinsa achitare a soțului fostei șefe DIICOT, ministrul Predoiu a chemat-o la Ministerul Justiției pe Claudia Jderu, una dintre judecătoarele din complet / O întâlnire cu mari semne de întrebare

best auto leo vaslui
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

O întâlnire despre care două surse G4Media.ro susțin că a avut loc pe 19 ianuarie 2023 ridică noi suspiciuni legate de implicarea ministrului Cătălin Predoiu în judecata dosarului Dan Hosu la Curtea de Apel București. În acea zi, ministrul Predoiu ar fi chemat-o la sediul Ministerului Justiției pe Claudia Jderu, una dintre cele două judecătoare din dosar. Nici Ministerul Justiției, căruia i-am trimis o adresă în baza Legii 544/2001 în urmă cu o săptămână, nici ministrul justiției, Cătălin Predoiu, nu a răspuns la întrebări.

Motivul oficial al întâlnirii dintre ministrul Predoiu și judecătoarea Jderu: o discuție pe tema prezenței acesteia pe lista propunerilor României pentru funcția de reprezentant al țării noastre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Subiectul fusese tranșat, însă, de Guvern cu trei luni înainte.

Pe data de 19 octombrie 2022, Guvernul a aprobat  lista revizuită a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în conformitate cu aspectele invocate de către Comitetul consultativ de experţi privind echilibrul de gen, precum şi cele referitoare la lipsa calificărilor necesare în ceea ce priveşte unul dintre candidaţii propuşi iniţial.

Astfel, potrivit unui comunicat al Executivului, Claudia Jderu, aflată pe primul loc pe lista de rezervă, îl va înlocui pe Bogdan Iancu, lista revizuită a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO cuprinzând următoarele persoane: Sebastian Răduleţu; Răzvan Horaţiu Radu; Claudia Jderu. Cu alte cuvinte, Jderu a intrat pe lista scurtă a candidaților, decizia finală urmând să aparțină CEDO.

Cu o zi înainte de întâlnirea de joia trecută de la minister cu judecătoarea Claudia Jderu, într-un interviu difuzat pe 18 ianuarie, la postul de radio Europa FM, ministrul declarase, referitor la mandatul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, care a demisionat din funcție în septembrie 2020, după ce soțul ei, fost polițist, a fost condamnat penal, că bărbatul a fost „(…) ulterior achitat. Am putea spune că doamna și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”. Informația era falsă și Predoiu a retractat-o a doua zi, dar, oricum, a trezit suspiciuni legate de o posibilă imixtiune a politicului în Justiție. Aceste suspiciuni reapar în contextul în care ministrul a avut, la puțin timp după controversata declarație, întâlnirea cu una dintre judecătoarele din dosarul Dan Hosu.

Două surse au confirmat pentru G4Media.ro faptul că, pe 19 ianuarie 2023, Claudia Jderu a fost chemată la Minister și s-a întâlnit cu ministrul Cătălin Predoiu, motivația oficială fiind o discuție despre prezența magistratului de la Curtea de Apel București pe lista de propuneri aprobată de Guvern pentru postul de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Lista cuprinde trei nume – Claudia Jderu, Răzvan Horațiu Radu și Sebastian Rădulețu, toți trei fiind convocați în pripă la Minister – Jderu pentru 19 ianuarie, iar ceilalți doi –pentru 20 ianuarie.

Motivația chemărilor este neclară de vreme ce Guvernul adoptase încă din data de 19 octombrie 2022 un Memorandum cu cele trei nume, Memorandum care să fie trimis pentru selecție la Strasbourg. Sebastian Rădulețu a cerut ca întrebările să-i fie trimise printr-un mesaj pe telefon la care nu a mai răspuns. Fără efect a rămas și un mesaj privat trimis pe contul de Facebook al judecătoarei Claudia Jderu, în timp ce Răzvan Horațiu Radu a declarat că ”Nu am ce comenta și nu văd sensul demersului jurnalistic.”

  • UPDATE 19.18 Dupa aparitia articolului, Sebastian Raduletu a transmis G4media.ro referitor la scopul intalnirii si momentul la care a fost invitat: ”Domnul ministru m-a invitat în prealabil pentru a-mi aduce la cunoștință decizia Guvernului de a aproba lista de candidaturi pentru postul de judecător la CEDO din partea României, listă amendată conform sugestiilor Panelului consultativ pentru selecția judecătorilor Curții. De asemenea, m-a informat cu privire la procedura parcursă din momentul selecției și până la aprobarea listei de către Guvern.”

Controversa din dosarul Dan Hosu a început pe 18 ianuarie 2023, atunci când, într-un interviu, ministrul Predoiu, întrebat dacă este mulțumit de activitatea șefilor parchetelor, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după ce soțul său a fost condamnat, a răspuns: „Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”. De fapt, judecata e în faza de apel, următorul termen fiind programat pe 7 februarie 2023.

A doua zi, confruntat cu întrebarea cum de știe o decizie a unei instanțe înainte de a fi anunțată, ceea ce ar reprezenta un caz grav de imixtiune în interiorul puterii judecătorești, Predoiu a oferit un răspuns care a adâncit și mai mult suspiciunile: ”Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale.”

Referitor la schimbările din completul care îl judecă pe Hosu, un magistrat declara, pe 20 ianuarie, pentru G4Media.ro, sub anonimat, că ”Este cunoscută practica de la Curtea de Apel București ca judecatorii instransigenți de la secțiile penale să fie promovați sau trimiși în alte părți. Unii au fost detașați la CSM, altora li s-au oferit alte alternative. În felul acesta s-au tergiversat dosare, s-au pierdut probe, s-au pierdut termene și timpi importanți. Aparent, independența este respectată, însă mâini discrete și centre de reflecție bine ascunse reușesc, în spatele ușilor închise, să rezolve situații ce pot dăuna unora sau altora.”

Este de așteptat ca o eventuală achitare a lui Dan Hosu să îi aducă lui Predoiu o reabilitare în planul imaginii. Reamintim că, la începutul lui 2020, în ciuda criticilor presei, societății civile și Secției de Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, Predoiu a propus-o pe Giorgiana Hosu la șefia DIICOT, propunerea fiind acceptată de președintele Klaus Iohannis. Una dintre criticile la adresa nominalizării, privită ca o vulnerabilitate de imagine, se referea la trimiterea în judecată, de către DNA, a soțului Giorgianei Hosu, acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni printre care dare de mită și trafic de influență. După nouă luni, în septembrie 2020, Dan Hosu a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, Giorgiana Hosu demisionând în ziua pronunțării. În prezent, dosarul se află în apel pe masa unui complet format din Claudia Jderu și Sabina Adomniței.

G4Media.ro a dezvăluit pe 20 ianuarie existența unor coincidențe suspecte în traseul profesional al celor două judecătoare. Adomniței a avansat rapid de la Judecătoria Iași la funcția de șefă a Secției Penale de la Curtea de Apel București (în funcția din urmă fiind numită tot pe 19 ianuarie 2023). Ea a intrat în dosarul Hosu în martie 2022 după ce Ministerul Justiției condus de Predoiu a numit-o pe Ruxandra Grecu, una dintre cele două judecătoare care a judecat primele termene ale dosarului Dan Hosu în apel, ca magistrat de legătură al României pentru Spania. În ceea ce o privește pe Claudia Jderu, nominalizarea acesteia la CEDO a depins de Ministerul Justiției, aceasta fiind instituția care s-a ocupat de organizarea procesului care a dus, în final, la stabilirea candidaturilor.

Sursă:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.