Taxa de solidaritate îngroapă OMV: Acțiunile pe bursă se prăbușesc, însă Legea PSD/PNL este făcută cu dedicație ca să fie respinsă
Schimbările aduse pe 29 martie 2023 de Parlament prin introducerea unor amendamente care ar obliga şi OMV Petrom (SNP) să plătească o taxă de solidaritate, calculată de Ziarul Financiar la circa 1 mld. euro, se reflectă în sens negativ la Bursa de Valori Bucureşti, întrucât posibila plată a acestei taxe diminuează şansele unor dividende consistente.
„Amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător“, este reacţia Petrom.
De miercuri au fost mişcări pe cotaţia Petrom, de la un maxim de 0,4715 lei pe acţiune la un minim de 0,458 lei pe acţiune, cu o închidere de 0,461 lei, în timp ce ieri preţul avea fluctuaţii modeste, de la un minus de aproape 1%, iar ulterior chiar în teritoriu pozitiv.
Mişcările sunt moderate întrucât autorităţile au afirmat de mai multe ori că Petrom va plăti această taxă.
Pe 15 martie Petrom mai avea nevoie de 3% pentru a sparge maximul istoric de 32,3 mld. lei capitalizare, care stă în picioare de 17 ani. Acum mai are nevoie de 13%, fiind evaluat la 28,6 mld. lei. Pe baza acestor rezultate Petrom se tranzacţionează la un PER de 2,8 ori, adică de aproape trei ori faţă de profitul din 2022, fiind printre cele mai subevaluate companii listate.
„Mi se pare inacceptabil să ai un control pe perioadă aşa lungă încât să înţelegi modelul de business al unei firme şi să faci în aşa fel să poţi băga cu dedicaţie o taxă/lege care să se facă retroactiv“, spune M.V., investitor Petrom. Însă modificarea taxei de solidaritate în vederea includerii OMV Petrom pe lista companiilor bune de plată nu a fost o veste neaşteptată pentru piaţă sau pentru companie întrucât inclusiv ministrul Adrian Câciu a spus de mai multe ori că Petrom va plăti această taxă. De aici probabil şi reacţia moderată a pieţei.
Însă sunt şi unii investitori care cumpără acţiuni la aceste preţuri, şi deci văd o oportunitate în scădere, iar alţii care spun că politicienii fac scor electoral şi că această lege va fi atacată în instanţă de Petrom.
„În mare parte sunt investitori care doresc să profite de scăderea preţului pentru a beneficia de randamentul bun al dividendului (din profitul pe 2022 şi 8% randament la preţurile actuale – n.red). În plus, chiar dacă bugetul pe anul acesta arată o scădere a principalilor indicatori economici, începerea activitătii de extracţie gaze din Marea Neagră poate determina o îmbunătăţire a respectivilor indicatori“, spune Marcel Murgoci.
Astfel investitorii Petrom urmăresc zilele acestea compania, aceasta ţinând capul de afiş la Bursa de Valori Bucureşti, în special pe fondul unor posibile informaţii cu privire la această taxă de solidaritate.
“După o lună de control toată lumea e mulţumită, aşa cum este „normal” – legea este făcută ca să fie respinsă, fonduri pentru campania electorală sunt asigurate, s-au mai uns nişte conturi şi acum se dă cu puţina ceaţă pentru guguştiuci“, spune D.G.
Miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat legea care aprobă OUG 186/2022 privind contribuţia de solidaritate, cu amendamente care ar obliga Petrom să platească taxa. Amendamentele schimbă metodologia pentru calculul veniturilor totale luate în considerare pentru determinarea eligibilităţii companiilor pentru plata taxei.
Astfel, veniturile din vânzările de carburanţi, precum şi valoarea bunurilor produse în 2022 şi 2023 care nu au fost încă vândute, sau cele utilizate drept materii prime, vor fi incluse în baza de calcul, se arată în raportul zilnic al brokerilor de la BT CP.
OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României.
Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile.
Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic