The New York Times: SUA își prelungește desfășurarea de trupe în România, la un pas de războiul din Ucraina

best auto leo vaslui

Pentagonul va menține câteva mii de soldați americani în sud-estul României pentru cel puțin încă nouă luni, mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate a armatei americane, au declarat sâmbătă oficiali citați de The New York Times.

În ultimul an, vasta bază aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la doar șapte minute de zbor cu racheta peste Marea Neagră de locul unde forțele rusești s-au instalat în Crimeea, a devenit un centru de antrenament pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Forțele ar reprezenta o primă linie de apărare în cazul în care Rusia ar invada mai departe spre vest.

Aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate sunt staționați la baza aeriană din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina. Înainte de aceasta, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, iar oficialii au declarat că vor fi înlocuite de o altă brigadă din Divizia 101, care are baza la Fort Campbell, Ky.

În plus, au spus oficialii, misiunea va fi condusă de personalul superior, inclusiv de generalul său cu două stele și de cei mai buni planificatori, de la Divizia a 10-a de Munte, cu baza la Ft. Drum, N.Y., pentru ceea ce se așteaptă să fie o desfășurare de nouă luni.

Înainte de sâmbătă, nu fusese clar dacă Pentagonul va păstra unitatea de nivel superior la baza aeriană din România sau își va muta forțele în altă parte.

Trimiterea unui general cu două stele atât de aproape de zona de luptă, au spus analiștii militari, ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO.

Mutarea „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o disuasiune robustă și o poziție defensivă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a precizat armata într-un comunicat emis sâmbătă. „Statele Unite vor continua să își ajusteze postura, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”.

Consolidarea a făcut parte din angajamentul președintelui Biden din iunie de a crește forțele americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Aceasta a inclus, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldați americani, în prezent bazați în vestul Poloniei, pentru a lucra cu forțele NATO în Polonia și în țările baltice.

Susținătorii menținerii unei prezențe puternice în Europa de Est au indicat atacul Rusiei ca fiind o dovadă că Statele Unite și aliații săi din NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova iarna trecută.

Forțele americane din România antrenează soldați ai aliaților NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia. Deși se numără printre unitățile cele mai apropiate de luptă, acestea nu antrenează forțele ucrainene în sisteme avansate de armament care sunt livrate ucrainenilor.

Oficialii militari români au salutat trupele americane ca pe o forță suficient de mare pentru a asigura ceea ce generalul-locotenent Iulian Berdilă, șeful forțelor terestre, a descris luna trecută drept „descurajare previzibilă și apărare împreună”.

Sursa:g4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.