Tom Șora spune că nici el, nici nepotul și nici strănepotul lui Mihai Șora nu au fost invitați la parastas de către Luiza Palanciuc

best auto leo vaslui

Tom Șora, fiul lui Mihai Șora, a spus că soția acestuia îl controla practic, pe fostul ministru al învățământului, Luiza Palanciuc nelăsându-l niciodată pe soț să vorbească, singur, cu proprii copii, ci numai în prezența ei.

Într-un interviu acordat Gândului, Tom Șora face lumină și asupra discursului pe care l-a ținut în biserică, la căpătâiul tatălui. El spune că decizia de a vorbi a fost luată spontan, după ce preotul s-a referit numai la văduva lui Mihai Șora, ca la familie, nu și la copiii filozofului.

Reamintim că Mihai Șora a murit pe 25 februarie, la 106 ani.

„Preotul principal, în cuvintele lui, în care îi prezenta pe cei care sunt îndoliați, a spus familia, adică văduva și atât. Dar mai erau trei copii, iar un copil era acolo, nu a fost pomenit nici de preot. Nu a fost pomenit că au fost copii, dar noi eram acolo, în biserică, și nepoți.

În momentul acela, mi-am dat seama că mă enervez și, atunci, am hotărât clar ca după ultimul vorbitor oficial – au fost doi domni care au vorbit foarte frumos despre tatăl meu, apoi a vorbit preotul principal și, în principiu, trebuia să decurgă serviciul religios mai departe, în mod normal sau cum este uzual -, atunci, am spus că eu mai am de spus ceva. Deci această luare de cuvânt a fost realmente spontană.

Chiar pot să spun, cu tot calmul, că atunci mi-au sărit capacele, pe bună dreptate. Deci nici măcar n-am fost pus pe lista celor care sunt în doliu. Mi se pare cam mult, totuși, și eram în biserică. Atât am vrut să spun, paranteză închisă”, a spus Tom Șora.

El a povestit cum a reușit să se întâlnească, după mult timp, cu tatăl său, dar numai în prezența Luizei Palanciuc.

„ Ne-am întâlnit la o terasă, era vară, și a doua zi la altă terasă. Am stat câteva ore, de fiecare dată, și am discutat, și discuțiile au fost bune. Eu am vorbit și cu el, dar eram întotdeauna în trei, nu se putea altfel, decât în trei.

Întotdeauna. În permanență, dintotdeauna, deja din 2012. Nu puteam fi singuri, nimeni nu putea fi singur cu el, nimeni. Dar tata era absolut lucid și foarte drăguț.


Am discutat diverse chestii de fond și am convenit după aceste două zile de întâlniri intense – care m-au bucurat foarte mult, pentru că a fost o excepție – să păstrăm comunicarea. Și când am ajuns în Germania, a funcționat chestia asta vreo săptămână – două, după care iarăși n-am mai putut da telefon”, a mai adăugat Șora.

Acesta dă de înțeles că Palanciuc era cea care-i administra contul de facebook și posta în numele lui Mihai Șora, lucru suspectat de mult timp, de către opinia publică.

„Rep:Era familiarizat cu Facebook, cu rețele sociale?

Tom Șora: Nu. Și vă răspundeam indirect. Deci, eu nu afirm nimic aici, dar indirect… Deci, el nu se pricepea deloc. El bătea la mașină cam așa… Și toată chestia cu Facebook-ul și Internetul, el nu…

Gândiți-vă că, acum 10 ani, tatăl meu avea 96 de ani. Care om de 96 de ani face Facebook? Bun, deci cu asta am răspuns.

Și mai vreau să mai spun un lucru: când a împlinit sora mea o cifră rotundă de vârstă, acum două săptămâni, a apărut o postare foarte ciudată, foarte ciudată, pe contul tatălui, în care spunea ”fetița mea” și era o poză cu sora mea la două luni, să zicem. ”Acum 80 de ani s-a născut fetița mea, Alexandra». Niciodată în familie, noi nu am spus Alexandra, ci Sanda”, a menționat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.