Trans-Oil, cel mai mare holding agroindustrial din Republica Moldova, care include peste 20 de companii, acuză autoritățile moldovenești de încălcarea legii, amenință că își va reduce activitățile în țară și își revizuiește planurile de investiții.

best auto leo vaslui

Un grup de companii care activează pe piața moldovenească de 25 de ani a declarat că este prima dată când se confruntă cu astfel de acțiuni din partea autorităților republicii.

Apelul Trans-Oil către o serie de ambasade acreditate în Moldova și asociații de afaceri precizează:

„Decizia Comisiei pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova din 18 mai 2022 de a nu rambursa TVA la exportul de ulei de floarea soarelui este ilegală și discriminatorie. Această decizie compromite credibilitatea Republicii Moldova ca stat de drept. (…) Prin decizia lor, autoritățile Republicii Moldova vor confisca o parte semnificativă din veniturile noastre. Acesta este un atac fără precedent asupra Grupului Trans-Oil fără nicio justificare legală sau economică.”

Scrisoarea explică implicațiile exacte ale deciziei Trans-Oil de a-și înceta operațiunile:

„Volumul veniturilor la bugetul public și numărul de locuri de muncă oferite prin activitățile noastre vor scădea.”

Ponderea Trans-Oil pe piața procesării și producției de ulei de floarea soarelui din Moldova este de 95%. Și în exportul de cereale și semințe oleaginoase ale țării – 50%. Grupul are cea mai mare rețea de ascensoare, două fabrici de procesare a semințelor de floarea soarelui și terminale de transbordare a cerealelor și uleiului în Giurgiulești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.