Ucraina acuză Georgia de trădare după ce rușii au ridicat vizele: Este o recompensă politică pentru neimpunerea sancțiunilor

best auto leo vaslui

Ucraina acuză Georgia de trădare după ce rușii au ridicat vizele pentru vecinii din Sud: `Este o recompensă politică pentru neimpunerea sancțiunilor`Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că decizia liderului rus, Vladimir Putin, de a elimina vizele pentru georgieni este o „recompensă politică” pentru refuzul Georgiei de a introduce noi sancțiuni împotriva Federației Ruse – potrivit purtătorului de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleh Nikolenko, relatează portalul ucrainean Babel citat de Rador.

„Considerăm decizia lui Vladimir Putin de a anula vizele pentru cetățenii georgieni și de a relua traficul aerian drept o recompensă politică pentru refuzul actualului guvern georgian de a impune sancțiuni Rusiei, ca urmare a atacului rusesc asupra Ucrainei” – a subliniat Nikolenko, adăugând că această decizie a Moscovei vizează şi încetinirea integrării europene a statului georgian.

MAE ucrainean a mai transmis că aceste iniţiative de normalizare a relațiilor Georgiei cu Rusia survin în contextul în care Rusia a ocupat 20% din teritoriul georgian şi, între timp, nu a recurs la nicio concesie.

„Politica apropierii de agresor, așa cum era de așteptat, nu găsește sprijin în rândul unei părți a politicienilor georgieni și a populației, care și-au exprimat în mod repetat public poziția, în special prin acțiuni de protest” – a subliniat Oleh Nikolenko.

Kievul a cerut, din nou, Guvernului georgian să-și sincronizeze politica față de Rusia cu Uniunea Europeană și să se abțină de la acțiuni care împiedică parcursul european al Georgiei.

Amintim că, pe 10 mai 2023, Rusia a anunțat ridicarea regimului de vize pentru georgieni din 15 mai și reluarea zborurilor companiilor aeriene rusești spre Georgia, țară pe care a invadat-o în 2008.

Președintele georgian, Salome Zurabișvili, a calificat acest anunţ al Moscovei drept o provocare și chiar a convocat Consiliul de Securitate al țării.

Pe de altă parte, Guvernul georgian a transmis că nu vede nimic rău în reluarea traficului aerian între Georgia şi Rusia, reprezentanţii guvernamentali considerând că acest lucru ar trebui făcut din „motive umanitare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.