Ucraina are planuri mari: Relansăm Canalul Bîstroe ca rută alternativă pentru exporturile agricole

best auto leo vaslui

Canalul Bîstroe este văzut de oficialii ucraineni ca o rută alternativă pentru exporturile de cereale. De altfel, Kievul susține că porturile dunărene sunt de importanță majoră pentru aceste exporturi.

Vicepremierul Ucrainei Oleksandr Kubrakov a declarat că ceea ce este cunoscut sub numele de „Clusterul Dunării” oferă o rută alternativă viabilă de export, transmite Reuters.

„Fără îndoială, Clusterul Dunării a devenit un element critic al securității alimentare globale în fața exploatării limitate a porturilor maritime de la Marea Neagră”, a declarat Kubrakov pe Facebook.

Ucraina a crescut exporturile prin cele trei porturi dunărene la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

Ucraina adâncește canalul Bîstroe, arată sursa citată, cu scopul de a crește exporturile de alimente din porturile sale fluviale și speră că un canal mai adânc va permite exportul lunar a încă 500.000 de tone.

Kubrakov a declarat că lucrările de săpături la canal sunt „operaționale” și că Ucraina „relansează Canalul Bîstroe ca rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene”.

Ucraina anunță că este îngrijorată de interdicțiile de import impuse tranzitului produselor sale alimentare prin țările din Europa de Est, care se tem că aprovizionarea cu alimente ucrainene ar putea avea un impact negativ asupra fermierilor locali.

Exporturi doar prin trei porturi

Trei porturi ucrainene la Marea Neagră, care au fost inițial blocate după invazia Rusiei, exportă cereale încă din luna iulie a anului trecut, în cadrul Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, intermediată de Turcia și Organizația Națiunilor Unite.

Rusia spune că acordul urmează să expire pe 18 mai și nu a dat niciun semn că intenționează să-l prelungească. Acesta dorește ca puterile occidentale să fie de acord să ridice restricțiile privind plățile, logistica și asigurările despre care spune că împiedică propriile exporturi agricole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.