Un an și 4 luni de închisoare pentru că a concediat un inspector școlar care criticase PSD

best auto leo vaslui

Fostul inspector şcolar general din Arad Anca Şipoş (Stoenescu) a primit o condamnare de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, în primă instanţă, pentru că în 2019 l-ar fi concediat abuziv, „din considerente politice”, pe inspectorul şcolar Paul Barta, care o criticase public, dar criticase şi alţi lideri PSD, partid din care Şipoş făcea parte, anunță Agerpres.

Anca Şipoş a fost trimisă în judecată în 2022, într-un dosar disjuns dintr-o anchetă a DNA care viza lideri PSD Arad.

Prin sentinţa dată de Judecătoria Arad, care poate fi atacată cu apel în termen de zece zile, fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean este condamnată la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Complementar, instanţa a decis să îi interzică temporar unele drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

De asemenea, instanţa îi impune fostei inspectoare să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Arad şi să presteze muncă în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al municipiului Arad sau în cadrul Consiliului Local al comunei Vladimirescu, pe o perioadă de 60 de zile.

DNA anunţa în decembrie 2019, printr-un comunicat de presă, că Anca Şipoş, „în calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, ar fi dispus, din considerente politice şi cu încălcarea Legii educaţiei naţionale, eliberarea din funcţie a unui inspector şcolar pentru criticile aduse partidului”.

Fosta şefă a ISJ Arad îl concediase pe inspectorul Paul Barta, care criticase public PSD şi unele acţiuni ale instituţiei conduse de Anca Şipoş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.