Un tezaur de acum 3000 de ani ajunge la Muzeul Județean Vaslui.

best auto leo vaslui

Tezaurul este constituit din piese din bronz – monede , piese de luptă și de decor, diademe (coroane), colane (coliere), fibule (agrafe), brățări.

Cultură căreia îi aparține este caracteristică Europei Centrale de acum 3000 de ani, deci după venirea populației indo-europene în Europa. Istoric, aparține unei populații care cunoștea și pacea și războiul, cu ierarhii ce merg de la cultivatorul de pământ la regele războinic. Studiile ulterioare vor elucida mai multe.

Deși este un motiv de bucurie că Muzeul județean va adăposti tezaurul, presa locală din Vaslui nu s-a obosit prea mult să studieze cazul și s-a repezit cu acuzații.

Prima acuzație este că tezaurul a fost descoperit în Județul Neamț și a fost refuzat de Muzeul de acolo, deci este unul neimportant. După cum am văzut, importanța arheologică, istorică și culturală există. Iar motivul refuzului de către nemțeni ține mai mult de deontologie – tezaurul a fost descoperit cu detectorul de metale de arheologi amatori, iar pentru nemțeni aceste detectoare nu ar fi tocmai morale, întrucât ar perturba situl arheologic în care se situa tezaurul.

Dar arheologul amator a făcut descoperirea cu autorizație legală și a respectat legislația actuală, declarând imediat descoperirea la primăria locală și la autoritățile culturale nemțene. Deci ar fi poate o greșeală să refuze și Vasluiul tezaurul pe acest motiv, pentru că altfel el ar părăși Moldova și ar ajunge la București. Dacă și acolo ar fi refuzat, el ar intra pe piață liberă și ar putea părăsi România pentru colecții private sau de stat din străinătate, cum au făcut-o numeroase tezaure, în mod legal sau ilegal pe piață neagră.


Următoarea acuzație este că se vor cheltui bani inutili pe această descoperire. Dar din nou, presa locală din Vaslui nu a citit legea sau s-a prefăcut că nu a citit-o – orice astfel de descoperire presupune o despăgubire de 30% acordată descoperitorului. E de preferat să dăm acești bani din fondurile locale decât să pierdem tezaurul și decât să ajungă în muzeele europene, care ar plăti înzecit pentru el, datorită valorii istorice estimate sau valorii culturale inestimabile.

În curând, după restaurare, ne vom putea bucura de acest tezaur la Muzeul Județean, iar istoricii și arheologii ne vor putea revela mai multe detalii despre cei care l-au creat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.