Vasile Lupașc despre filmul Netflix cu Vlad Țepeș: Naționalism turc și propagandă neo-otomană. Ei își văd de drum fără a-și denigra eroii. Naționalismul, chiar atât de scârbos, este virtute la alții, iar o formă mult mai ușoară, la noi, este vină de neiertat!

best auto leo vaslui

Scriitorul Vasile Lupașc, unul dintre cercetătorii în amănunt a vieții lui Vlad Țepeș, a comentat serialul „Rise of Ottoman”, în care sezonul 2 este axat pe duelul lui Mahomed al II-lea cu domnitorul român.

El a scris, pe o rețea de socializare, că serialul reprezintă „propagandă neo-otomană”. Vasile Lupașc consideră că turcii și-au urmărit interesul, promovându-și eroii, în timp ce românii nu fac același lucru.

„Comentând despre un film ce duhnește a naționalism turc si propagandă neo-otomană, un film care proslăvește un cuceritor, un distrugător de culturi și popoare, mulți ”pricepuți” în ale istoriei se declară mulțumiți că nu s-au folosit studiile”naționaliste” ale istoricilor români care au scris despre Vlad.

Naționalismul , chiar atât de scârbos, este virtute la alții, iar o formă mult mai ușoară, la noi, este vină de neiertat! Cum vine asta?
Mahomed Cuceritorul (!) a fost mult mai rău în epoca decât este astăzi Putin. A atacat mai multe popoare, a distrus mai mult, a fost o amenințare mai mare pentru Europa. Dar Doamne ferește să spunem sau să acceptăm adevărul despre Vlad. Asta ar fi curat naționalism! Deci inacceptabil!”, a scris Lupașc.

Acesta a revenit cu precizări, arătând că se referă la românii care laudă naționalismul altora, dar îl critică pe cel românesc.

„Filmul este bun si un mare bravo Turciei pt realizarea lui. Ei iși văd de drum fara a-și denigra eroii. Ca nu este totul adevarat, asta este alta discutie! Postarea mea se refrea la felul in care multi români se raporteaza la istoria noastra.Tot ce este bun la altii, este gresit la noi”, a explicat scriitorul.
Vasile Lupașc Sfințeș este binecunoscut pentru trilogia sa istorică de mare succes „Răstignit între Cruci”, dar și al cărților audio „Străjer la Porțile Raiului”, „Furia Zimbrului” sau „Prin Iadul Tătarilor”, toate disponibile gratuit pe internet, aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.