VIDEO Ucraina: Barajul de pe Nipru a fost aruncat în aer

best auto leo vaslui

Un mare baraj din era sovietică, situat pe fluviul Nipru, în partea de Sud a Ucrainei, controlată de ruși, a fost aruncat azi noapte în aer. Un potop de apă se revarsă în zona de război, potrivit atât forțelor ucrainene, cât și cele ruse. Ambele părți au dat vina pe cealaltă pentru distrugerea barajului, susține The Guardian.

Barajul, de 30 de metri, înălțime și 3,2 km (2 mile) lungime, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a hidrocentralei Kahovka din zona Kherson. Deține un rezervor de aproximativ același volum ca și Marele Lac Sărat din Utah și, de asemenea, furnizează apă întregii peninsule Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară de la Zaporoje, aflată și sub controlul Rusiei.

Armata ucraineană a spus că forțele ruse au aruncat în aer barajul. „Barajul Kakovka a fost aruncat în aer de forțele de ocupație ruse,” a declarat marți comandamentul Forțelor Armate din Sud ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook. „Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă și zonele probabile de inundație sunt în curs de clarificare.”

Agențiile de presă ruse au declarat că barajul, controlat de forțele ruse, a fost distrus prin bombardamente, în timp ce un oficial din Rusia a spus că este un atac terorist – prescurtarea rusă pentru un atac al Ucrainei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.