Zelenski: În Marea Neagră sunt tot mai puține nave rusești. Ucraina nu mai poate fi oprită

best auto leo vaslui

După eșecurile militare ale Moscovei, nimeni nu se mai teme de Rusia, a declarat Volodimir Zelenski, miercuri, în discursul anual ținut în fața Parlamentului ucrainean.

Este un mesaj tradițional despre starea națiunii ucrainene, despre politica internă și externă a statului, care în acest an nu a fost transmis în direct din motive de război și a fost amânat o oră și jumătate din cauza alarmelor aeriene. În fața parlamentarilor reuniți în sala Radei Supreme, Volodimir Zelenski a lăudat acțiunile militarilor ucraineni și a spus că astăzi nimeni nu se mai teme de armata rusă după eșecurile înregistrate pe teritoriul Ucrainei. 

Ucraina nu mai poate fi oprită. În Marea Neagră sunt tot mai puține nave rusești, iar podul Crimeei funcționează tot mai mult în regim de ieșire din peninsulă și mai puțin de intrare, dacă mai funcționează. Știm, așadar, cum va fi viitorul – el va fi ucrainean. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Promite „victoria râvnită de atâtea generații”

Liderul de la Kiev s-a arătat încrezător că ucrainenii vor trece cu succes de această iarnă și a spus că Rusia nu va reuși să distrugă Ucraina cu ajutorul dronelor iraniene. „Ucraina urmează calea spre victoria râvnită de atâtea generații. Ce nu s-a reușit odinioară vom reuși noi”, a afirmat Zelenski, care a caracterizat războiul cu Rusia drept unul istoric, geopolitic, cu rădăcini foarte adânci. Pace, dar nu cu orice preț Președintele ucrainean a menționat totodată că nu acceptă o pace cu orice preț, ci o victorie asupra invadatorilor și pedepsirea tuturor celor vinovați.

„Toate elementele justiției naționale și internaționale vor fi lansate pentru a-i trage la răspundere pe criminalii și călăii ruși, pe cei care au planificat și au inițiat agresiunea împotriva poporului ucrainean. Răspunderea ocupanților va fi ireversibilă și altfel nu poate fi, pentru tot ce au făcut aceștia începând cu 2014 și mai ales după 24 februarie”, a punctat Zelenski.

„Trebuie să fim uniți și să eliberăm toate teritoriile”

Liderul de la Kiev a declarat că scopul Ucrainei este să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia și să-i aducă acasă pe toți prizonierii de război. 

„Dar avem nevoie de unitate. Cu cât vom fi mai uniți, cu atât vom învinge mai repede inamicul”, a subliniat Zelenski. După eliberarea tuturor teritoriilor de către Forțele Armate ale Ucrainei, Zelenski promite lansarea unui mare proiect european de refacere a Ucrainei și de revenire la viața normală în Donbas și Crimeea.  Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe parlamentari să elaboreze soluții legislative pentru a stimula companiile străine să intre pe piața ucraineană, fiind vizate în special cele care au părăsit piața rusească. Președintele ucrainean a declarat că statul va face tot posibilul să-i aducă înapoi acasă pe refugiații din întreaga lume, pentru a-i implica în modernizarea economică a Ucrainei.  

Zelenski a mai arătat că situația din Ucraina ajută Occidentul să se reinventeze și „a unit UE” în aceste vremuri tulburi. „Ucraina a devenit un lider al lumii libere. Pentru mulți este o mândrie să ai prieteni ucraineni”, a subliniat șeful statului vecin.

Volodimir Zelenski a criticat sistemul organizațiilor internaționale pentru că nu sunt capabile să garanteze securitatea statelor și să evite războiul. Liderul ucrainean propune o reformă a acestor organizații, despre care a spus că sunt „incapabile”. Presa ucraineană a scris că Volodimir Zelenski a fost aplaudat de 40 de ori în timpul discursului, care a durat 52 de minute. În sală au fost prezenți, în afară de parlamentari, premierul Denis Șmigal și comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.