Zelenski nu trece România pe lista țărilor care l-au sprijinit: Unii au fost chiar „meschini”, ne-au ajutat doar la telefon

best auto leo vaslui

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat vineri un interviu televiziunii publice poloneze, în care a criticat ceea ce a numit ”meschinăria” unor ţări care nu au ajutat Ucraina în faţa invaziei ruse ori au ajutat-o doar ”la telefon” şi a elogiat Polonia şi ”atitudinea marilor naţiuni”, consemnează agenţia EFE conform Agerpres.

Răspunsul internaţional ce a urmat declanşării războiului cu Rusia a determinat Ucraina să-şi ”reevalueze” relaţiile cu multe ţări, întrucât răspunsul ”nu a fost acelaşi” din partea tuturor şi unii au fost chiar ”meschini”, a spus Zelenski.

Conform preşedintelui ucrainean, Polonia şi vecinii săi baltici (Lituania, Letonia şi Estonia) s-au comportat ca adevăraţi prieteni ai ţării sale. ”Nu ne-au sprijinit la telefon, ci au fost cu noi în Ucraina. Aceasta este o prietenie adevărată şi în asta constă o alianţă”, a indicat el.

La fel, a continuat Zelenski, pe parcursul ultimelor luni ”a fost de asemenea de mare importanţă atitudinea liderilor ţărilor mari, precum Olanda, Franţa, Germania sau Spania”.

Insistând asupra Poloniei, el a spus că această ţară ”a primit în braţele ei milioane de ucraineni”, într-un gest ”foarte impresionant, dezinteresat”, ceea ce îl face să fie ”foarte recunoscător preşedintelui (polonez, Andrzej Duda), premierului (Mateusz Morawiecki) şi tuturor polonezilor”.

”Sunt multe lucruri pe care numai Andrzej (Duda) şi cu mine le cunoaştem, chestiuni despre care am discutat fără a folosi mijloace speciale de comunicare interguvernamentală, doar prin WhatsApp. Aşa a fost cazul în primele zile de război şi mai târziu. Avem o relaţie personală foarte strânsă”, a mărturisit Zelenski.

Cât despre anunţul Poloniei că este dispusă să ofere Ucrainei tancuri germane Leopard, el l-a descris drept ”o formă de sprijin a Ucrainei”, adăugând însă că ”Polonia nu-şi poate asuma singură toate livrările de armament”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.