Zi tensionată la Chişinău, unde are loc un amplu protest antiguvernamental organizat de forţe proruse. Opt autobuze au adus manifestanţi de la Bălţi

best auto leo vaslui

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică în centrul Chişinăului, unde în faţa Parlamentului este anunţat un amplu protest organizat de Mişcarea pentru Popor, din care face parte şi Partidul Şor al oligarhului prorus Ilan Şor, dat în urmărire internaţională şi pus pe lista sancţiunilor de Marea Britanie şi Statele Unite.

UPDATE – Protestul organizat de Partidul Şor, ce trebuia să aibă loc în faţa Parlamentului, s-a mutat la Teatrul de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Oamenii s-au adunat cu pancarte în mâini şi steaguri ale Republicii Moldova. Poliţia a constatat încălcarea celor expuse în declaraţia prealabilă cu privire la locaţia desfăşurării întrunirii. Potrivit oamenilor legii, schimbând locaţia, organizatorii nu au respectat declaraţia.

În fruntea protestatarilor sunt deputata Marina Tauber, aflată sun control judiciar, Reghina Apostolova, membră a partidului Şor, preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, relatează TV8.md.

Oameni aduşi din Bălţi cu autobuzele

Din municipiul Bălţi spre Chişinău s-au deplasat duminică dimineaţa opt microbuze şi autobuze cu manifestanţi, potrivit deschide.md. Câteva grupuri de locuitori ai municipiului Bălţi, printre care şi tineri, au pornit organizat duminică dimineaţă spre Chişinău, pentru a manifesta împotriva actualei guvernări. Tinerii vor să ceară micşorarea tarifelor la agentul termic, gaze şi energie electrică. Întrebaţi la îndemnul cui au ieşit să protesteze şi cum văd ei rezolvarea acestei probleme, doritorii de schimbare nu au fost pregătiţi să răspundă.

Oamenii au fost îndemnaţi să participe la miting de către reprezentanţii partidelor „ŞOR”, „PACE” şi Mişcarea Populară, relatează deschide.md.

Associated Press a relatat vineri că Facebook a permis politicianului fugar Ilan Şor să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste şi revolte împotriva guvernului prooccidental, chiar dacă el şi partidul său politic se află pe listele de sancţiuni ale SUA. Anunţurile în care apărea politicianul condamnat Ilan Şor au fost, în cele din urmă, eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi fost văzute de milioane de ori în Republica Moldova.

Contramanifestaţie cu steaguri ale României şi NATO

Pe de altă parte, câteva persoane s-au adunat în faţa Monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Capitalei pentru a protesta contra Partidului Şor şi a mitingului preconizat în faţa Parlamentului. Oamenii au venit cu steaguri ale României, dar şi ale NATO, relatează TV8.md.

Moldova s-a mai confruntat cu asftel de mişcări de stradă şi în toamna anului trecut. O investigaţie de presă a arătat că în spatele acestor proteste au stat forţe proruse din Republica Moldova, între care oligarhul Ilan Şor, dat în căutare internaţională.

De altfel, sâmbătă, autorităţile au efectuat peste 20 de percheziţii şi au reţinut opt persoane într-un dosar de finanţare ilegală legat de partidul lui Ilan Şor. Potrivit unui comunicat al Parchetului de la Chişinău, citat de deschide.md, „acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat pe întreg teritoriul R.Moldova, la domiciliile unor membri ai fracţiunii, care sunt implicaţi activ şi sistematic în recepţionarea şi distribuirea banilor în proporţii deosebit de mari către preşedinţi şi vicepreşedinţi ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea şi remunerarea cetăţenilor din diferite regiuni ale ţarii la protestele organizate de Partidul Şor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 19 februarie”.

Poliţia i-a îndeamnat pe toţi participanţii la protestul de duminică să se conformeze indicaţiilor oamenilor legii, restricţiilor impuse de autorităţi, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violenţă sau alt gen de acţiuni periculoase pentru siguranţa cetăţenilor. „Poliţia nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaţilor săi. Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violenţă, dezordini sau destabilizări vor purta răspundere conform legislaţiei”, au subliniat oamenii legii.

Şase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituţie cu profil sportiv, au fost conduşi duminică la Inspectoratul de Poliţie pentru documentare, iar asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuţit.

Igor Grosu: Rusia mizează pe politicieni corupţi şi vulnerabili

Protestul din capitala Republicii Moldova vine pe un fond tensionat. Acţiunile de protest preconizate pentru ziua de duminică sunt „orchestrate”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, la Radio Moldova. El a spus că Federaţia Rusă mizează în Republica Moldova pe „politicieni corupţi şi vulnerabili”.

„Problema Federaţiei Ruse este că mizează întotdeauna în Republica Moldova pe politicieni corupţi şi vulnerabili. Ei nu înţeleg că la noi nu este dictatură ca în Federaţia Rusă. La noi chiar şi această grupare organizată are dreptul de a ieşi la proteste paşnice, în limitele legii, să nu destabilizeze. Dacă o să încerce, evident că instituţiile de menţinere a ordinii o să intervină şi nu o să permită”, a spus Igor Grosu.

Tonul între Moscova şi Chişinău s-a înăsprit în ultima vreme, oficialii ruşi avertizând că Republica Moldova ar putea deveni „noua Ucraina”, din cauza orientării ei proocidentale.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută în faţa liderilor UE şi apoi vineri, în faţa participanţilor de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că Rusia are planuri pentru a „distruge” şi „sugruma” Republica Moldova.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

De atunci, Republica Moldova a interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni străini, unii din Serbia şi Muntengru. În cel mai recent exemplu, chiar în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost depistaţi pe aeroportul din Chişinău patru cetăţeni străini care voiau să intre în Moldova cu acte false. Erau cetăţeni din Uzbekistan şi veniseră din Istanbul.

Sursa: News.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.