Aeronave AWACS NATO ajung în România şi vor executa zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei

best auto leo vaslui

Aeronave AWACS din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control ajung, marţi, în România, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, şi vor executa zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei.

”Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marţi, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre”, anunţă Ministerul Apărării.

Instituţia a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul Estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.

”Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în aropierea graniţelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei”, a mai precizat ministerul.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, ”contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO şi, implicit, al României”.

Mircea Geoană a apreciat că ”acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informaţii critice, în timp real, despre orice mişcare tactică şi operaţională şi va sprijini sistemul Alianţei de alertă rapidă”. 

”Cerul şi teritoriul României sunt in deplină în siguranţă”, a adăugat Mircea Geoană. 

Sursa: news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.