Alianța Maghiară din Transilvania acuză „un genocid tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”. În acest ritm, în 50 de ani nu vor mai fi unguri în România

best auto leo vaslui

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) acuză un „genocid tăcut împotriva maghiarilor” după publicarea rezultatelor provizorii ale recensământului populație, informează un comunicat de presă, citat de Hirado.

AMT se raportează la rezultatele provizorii ale recensământului de anul trecut, care arată că-n România ar fi 1.002.151 de maghiari. Față de cifrele recensământului precedent, din 2011, scăderea este de 225.000 de oameni(1.227.623 de maghiari). AMT afirmă că, raportat la primul recensământ, din 1992, scăderea este și mai puternică: 620.000 de persoane.

Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”. Dacă se menține acest trend, ca la 10 ani să se piardă 200.000 de unguri, în 50 ani n-ar mai exista maghiari în România.

Trebuie menționat că aceste acuzații absurde de „genocid” vin în condițiile în care, din 1996 încoace, formațiunea fanion a maghiarilor din România a fost la guvernare sau partener al Executivului.

Potrivit preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, „nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică”. El a subliniat că „această comunitate vrea să trăiască în Transilvania, îşi vede viitorul aici, este o comunitate puternică şi este capabilă să se menţină. Trebuie să i se ofere condiţiile necesare pentru a se menţine, inclusiv cadrul instituţional pentru păstrarea identităţii”. „Nu cred că, pe baza datelor preliminare, ar trebui să fim pesimişti şi nici că am avea motive pentru a sărbători, cred că ar trebui să privim situaţia noastră în mod realist şi să construim pe această bază un viitor pentru cei peste un milion de oameni care trăiesc în Transilvania”, a mia declarat preşedintele UDMR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.