Alina Gorghiu vrea să schimbe Constituția României: „Este momentul potrivit pentru o lege care să țină pasul cu vremurile”

best auto leo vaslui

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că următoarea revizuire a Constituţiei poate fi momentul potrivit pentru a avea o lege fundamentală armonizată cu interesele societăţii, care să ţină pasul cu vremurile.

Aceasta suține că simpla enunţare a egalităţii de şanse s-a dovedit a fi „insuficientă” pentru acces egal între femei şi bărbaţi la funcţii elective şi responsabilităţi profesionale şi sociale.

Iată ce a spus Alina Gorghiu: „Mai mult ca sigur, va exista în viitor o revizuire a Constituţiei actuale. Putem şi noi găsi o soluţie cum este, de exemplu, cea din primul articol al Constituţiei Republicii Franceze. Acesta cuprinde principiul favorizării prin lege a accesului egal al femeilor şi bărbaţilor la mandatele electorale şi funcţiile elective, precum şi la responsabilităţile profesionale şi sociale.

Ea a adăugat că, acum un secol, după desăvârşirea unităţii naţionale, pasul firesc era adoptarea unei noi Constituţii.

Preşedintele interimar al Senatului a evidenţiat că legea fundamentală recunoştea, de asemenea, sacralitatea şi inviolabilitatea dreptului de proprietate.

Ea a menţionat şi drepturile acordate femeilor, arătând că legea fundamentală din 1923 „a avut un indiscutabil caracter progresist”, fiind enunţat cu claritate principiul „deplinei egalităţi” între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte drepturile civile.

Alina Gorghiu se referă şi la o propunere făcută în anul 2013 la dezbaterea despre o posibilă revizuire a Constituţiei – reducerea vârstei de vot la 16 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.