Alpii elvețieni au pierdut mai mult de jumătate din ghețarii lor

best auto leo vaslui

Din 2016, procesul de topire s-a accelerat considerabil.
Angajații Universității din Fribourg, Laboratorului de Hidraulă, Hidrologie și Glaciologie, Institutul Federal Elvețian pentru Cercetarea Pădurilor, Zăpezii și Peisajului, ETH Zurich (Elveția), Universitatea din Grenoble Alpes și Universitatea din Toulouse (Franța) au studiat arhivă foto unică a topografilor elvețieni. Vorbim de imagini digitizate ale lanțurilor muntoase locale.
Oamenii de știință au reușit să estimeze volumul de gheață de pe vârfurile Alpine la data medie a arhivei – 1931 – și să le compare cu datele obținute la începutul măsurătorilor precise – 2016. În această perioadă, cantitatea de gheață a scăzut cu 51,5 la sută – mai mult de jumătate, dar scăderea nu a fost întotdeauna atât de pronunțată.

Cu toate acestea, în timp, procesul s-a accelerat: din 2016 până în 2021, volumul de gheață a scăzut cu încă 12 la sută. Potrivit climatologilor, procesul se dezvoltă conform celui mai rău scenariu posibil. Rezultatele studiului sunt publicate în revista The Cryosphere.

Micii ghețari periferici din nordul Groenlandei, care nu sunt conectați la calota de gheață a insulei, se topesc într-un ritm extraordinar. Peste 40 de gigatone (miliarde de tone) de gheață dispar pe an din cauza încălzirii din Arctica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.