Nunta liderului AUR, prin ochii publicului: între propaganda politică și oportunismul turistic VIDEO

best auto leo vaslui

La Măciuca – Vâlcea, nunta lui George Simion, liderul AUR, s-a transformat sâmbătă, 27 august, într-o adunare cu iz naționalist și de oportunism turistic. Invitații s-au arătat preocupați mai mult de mâncare, de băutură și de spectacolele gratis, nu de evenimentul în sine.

Unii dintre aceștia au mărturisit că au mers acolo pentru șansa turistică, având în vedere facilitățile oferite gratis, dar și pentru că s-au manifestat niște tradiții. Nu puțini au fost cei care s-au declarat dezamăgiți că nu au mai apucat pastramă de berbecuț ori să se plimbe cu balonul catalogat de cârcotași drept „liftul cu aer cald”, care a costat 50 de lei urcarea de cinci minute și s-a numărat printre cele mai râvnite atracții.

În ciuda așteptărilor, evenimentul de la Măciuca Vâlcea nu a reușit să adune numărul de invitați preconizat. Potrivit estimărilor, din cei 10.000 de participanți care-și anunțaseră prezența a venit în final aproximativ un sfert, după alte estimări – jumătate, așa cum se poate observa și din galeria foto atașată și din video.

Nunta anului a punctat destul de bine la capitolele organizare și tradiții.

Am remarcat nenumăratele colțuri foto, frumos amenajate, pentru amintiri de neuitat, în ton cu tema evenimentului, precum și zona generoasă destinată meșteșugarilor veniți din toată țara. Interesantă s-a dovedit și ideea corturilor etnografice dedicate susținătorilor AUR, decorate cu produse specifice fiecărei zone și expoziții de fotografie.

Momentele artistice n-au contenit nici un moment, ținându-i în permanență în priză pe petrecăreți, iar mâncarea și băutura au fost din abundență, pe tot parcursul zilei.

„Partea frumoasă a fost cea în care s-a respectat tradiția”

Obiceiurile străvechi de nuntă ale zonei, promovate de miri, înainte de cununia religioasă și mulțimea de oameni îmbrăcată în cămașă populară i-au impresionat deopotrivă pe susținătorii AUR și pe curioșii veniți la eveniment.

Faptul că s-a organizat o nuntă tradițională este un lucru bun pentru că ne definește pe noi ca neam, ca popor. Cred că este un eveniment care ne reprezintă, restul nu mai contează. Partea frumoasă este cea care respectă tradiția, și poporul, și pe noi ca neam. Pentru prima dată la o nuntă, nu s-a mai văzut diferența dintre clasele sociale, atât de vizibilă la alte evenimente de acest gen, din cauza bogăției afișate. De această dată, în ii, am părut cu toții egali”, a mărturisit unul dintre meșterii populari, din Vâlcea.

Costumul tradiţional al mirelului, cu suman negru, în stilul arnăuţilor lui Tudor Vladimirescu, dar  și rochia diafană din voal cu cingătoare cu motive populare realizate în singurul atelier din România în care se mai țes veștminte tradiționale din mătase cu fir de borangic obținut din propria fermă, la Stoenești – Vâlcea, au fost admirate de nuntași.

În marea de oameni au ieșit în evidență costumele populare din Maramureș și cele ungurenești întâlnite în zone precum Vaideeni – Vâlcea sau Mărginimea Sibiului, dar și nenumăratele ii „fake”, made în China. Poate și pentru că nu toată lumea își permite să dea câteva sute de lei pe o cămașă originală.

Mulți s-au arătat deranjați că i-a bătut toată ziua soarele în cap, zonele acoperite dovedindu-se insuficiente pentru a te feri de căldură, mai ales că erau veniți de la sute de kilometri depărtare. Unii s-au întins la umbră, direct pe iarbă, pentru a trage câte-un pui de somn.

„Nunta mea este un act politic”

Una peste alta, nunta liderului AUR a fost un festival la care oamenii au avut posibilitatea să mănânce și să bea pe gratis, cu o puternică tentă electorală, recunoscută în final chiar de către mire: „Tot ceea ce fac eu este un act politic. Nunta mea este un act politic”.

Au fost prezenți, evident, o serie de susținători și de simpatizanți AUR – dar și de la alte partide precum Partidul Dreptăţii Sociale – care visează deja la ziua în care vor avea parte de un fotoliu în Parlament sau măcar pe la vreo primărie, dar și mulți oameni fără aspirații politice: pur și simplu curioși sau oportuniști (nunta a reprezentat și o bună oportunitate de turism low-cost).

N-a lipsit nici „galeria de serviciu”, menită să-i însuflețească pe nuntași și să dea impresia unei „mari unități” a celor prezenți. S-a repetat obsesiv sloganul cu parfum electoral al evenimentului  – „Uniți prin iubire” – iar celelalte cuvintele  ale zilei, cu parfum doctrinar –  „tradiție”, „unitate”, „patriotism” –  au fost repetate „în buclă”, ca nu cumva să existe cineva care să plece de la adunare fără ele întipărite în minte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.