Angel Tîlvăr, întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Securitate şi ai Forţelor Aeriene ale SUA

best auto leo vaslui

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, în cadruşl vizitei pe care o face în SUA, o întrevedere cu coordonatorul pentru politica de apărare şi controlul armamentelor din cadrul Consiliului Naţional de Securitate, Cara Abercrombie şi cu secretarul-adjunct al Forţelor Aeriene ale SUA, Gina Ortiz Jones.

”În discuţiile de la Consiliul Naţional de Securitate, au fost abordate subiecte de interes comun privind importanţa Parteneriatului Strategic România-SUA, situaţia de securitate regională şi necesitatea unei strategii la Marea Neagră, precum şi eforturile României privind sprijinul multidimensional acordat Ucrainei”,. A transmis, sâmbătă, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, ministrul Tîlvăr a salutat celebrarea a 30 de ani de la semnarea Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program) dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama şi a reiterat relaţiile excelente pe dimensiunea de apărare în cadrul Parteneriatului Strategic Româno-American.

”În cadrul discuţiilor privind sprijinul pentru Ucraina, ministrul apărării naţionale a evidenţiat eforturile multidimensionale ale României pentru sprijinirea Ucrainei şi angajamentul ţării noastre în continuarea acestui demers atât timp cât va fi nevoie”, a mai transmis MApN.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate regională şi aprofundarea cooperării la Marea Neagră, oficialul român a mulţumit Statelor Unite pentru contribuţia consistentă cu forţe şi capabilităţi dislocate pe Flancul Estic al Alianţei, inclusiv în România, ca o dovadă a angajamentului Statelor Unite pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic.

”În cadrul întâlnirii cu adjunctul secretarului Forţelor Aeriene ale SUA, subiectele abordate au vizat importanţa securităţii la Marea Neagră şi prezenţa forţelor SUA în România, aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul dezvoltării capabilităţilor forţelor aeriene, precum şi subiecte de interes în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius”, a mai precizat ministerul.

Ministrul apărării naţionale a subliniat beneficiile Parteneriatului Strategic pe dimensiunea apărării şi relaţia excelentă dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama în cadrul Programului de Parteneriat de Stat (State Partnership Program).

”În context, a mulţumit pentru contribuţia suplimentară cu forţe şi capabilităţi dislocate de Statele Unite în România, în contextul deciziilor aliate şi ale administraţiei de la Washington privind întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, pe fondul războiului din Ucraina. Oficialul român a reiterat determinarea părţii române privind sprijinul forţelor SUA dislocate în ţara noastră”, au adăugat oficialii MApN.

În ceea ce priveşte aprofundarea cooperării bilaterale pentru dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Aeriene Române, ministrul apărării naţionale a menţionat că decizia României de aloca 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare va permite continuarea eforturilor în direcţia modernizării capabilităţilor Armatei Române şi a programelor de înzestrare specifice Forţelor Aeriene Române.

”În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, oficialul român a menţionat relevanţa pe care situaţia de securitate la Marea Neagră trebuie să o ocupe pe agenda discuţiilor, importanţa adoptării unor decizii concrete pentru continuarea sprijinului Ucrainei şi Republicii Moldova şi, nu în ultimul rând, implementarea  deciziilor adoptate în cadrul summit-ului NATO de la Madrid”, se mai arată în comunicat.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.