Armata ucraineană se retrage din Bakhmut: ‘Suntem aproape încercuiți!

best auto leo vaslui

Forțele Kievului care luptă pentru a păstra controlul asupra Bakhmutului spun că capturarea acestuia de către Rusia este inevitabilă și că unele unități au început deja să se retragă, informează agenția AFP.

Ucraina s-a angajat luni să își consolideze apărarea în linia de front Bakhmut, după ce au apărut informații potrivit cărora Kievul se retrage din orașul care a devenit un premiu simbolic în război. Dar forțele ucrainene care luptă pentru a păstra controlul asupra orașului de exploatare a sării au declarat pentru AFP că capturarea de către Rusia era inevitabilă și că unele unități au început deja să se retragă.

Un oraș distrus

Orașul din estul Ucrainei a fost grav distrus în timpul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii de la invazia Rusiei, care durează de mai bine de un an.

Kievul spune că luptele devin din ce în ce mai dificile, iar analiștii spun că forțele sale ar fi putut iniția o retragere strategică.

Zelenski, întâlnire cu comandanții de vârf

Dar președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni cu comandanții de vârf, iar biroul său a declarat că aceștia au fost în favoarea „continuării operațiunii defensive și a consolidării în continuare a pozițiilor noastre în Bakhmut”.

Soldații sunt pesimiști

În afara Bakhmutului, unii soldați ucraineni și-au pierdut speranța că Kievul va ține orașul și păreau pregătiți să se retragă.

În apropiere de orașul Chasiv Yar, la 10 kilometri vest de Bakhmut, un soldat a spus că a venit să își repare tancul după o lună de lupte.

“Bakhmut va cădea”, a declarat el pentru AFP din vehicul, cu fața marcată de oboseală.

„Retragerea în grupuri”

“Suntem aproape încercuiți. Unitățile se retrag progresiv în grupuri mici”, mai spune soldatul ucrainean pentru AFP.

El a spus că singura cale de ieșire din Bakhmut este pe drumuri de pământ care duc spre Chasiv Yar. Dacă tancurile se împotmolesc acolo, a spus el, ar putea deveni o țintă pentru focul de artilerie.

Previziune făcută de Institutul pentru Studiul Războiului

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a declarat că este posibil ca forțele ucrainene să fi inițiat o retragere strategică din oraș. “Este probabil ca forțele ucrainene să efectueze o retragere tactică limitată în Bakhmut, deși este încă prea devreme pentru a evalua intențiile ucrainene privind o retragere completă din oraș”, a declarat acesta într-o notă analitică recentă.

Armata ucraineană a declarat duminică că trupele sale au respins “mai mult de 130” de atacuri rusești într-o singură zi în jurul Bakhmut și a afirmat că forțele Moscovei încearcă să încerce să încerce orașul.

Sursă:stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.