Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism cere soluţii imediate în faţa blocajelor de la ieşirea din ţară, nu avertismente inutile!

best auto leo vaslui

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) sesizează situaţia alarmantă de la frontierele, unde turiştii şi călătorii se confruntă cu cozi de ore în şir, blocându-se în drumul lor spre destinaţii de vacanţă dar şi la revenirea în ţară, considerând că este inacceptabil ca în România anului 2023 să se perpetueze astfel de probleme.

”De-a lungul ultimilor ani, am fost martorii multor situaţii care evidenţiază durata de aşteptare de ore în şir la punctele de frontieră ale României. Suntem nevoiţi, de multe ori, să stăm la graniţa română, aşteptând să părăsim ţara noastră în 4-5-6 ore. Este o situaţie absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o ţară europeană în plin secol al XXI-lea. ANAT a semnalat de nenumărate ori autorităţilor această problemă, însă situaţia se repetă în mod constant. Vama Giurgiu, ca exemplu, dar şi alte puncte de trecere a frontierei, sunt într-o stare jalnică: clădiri degradate, lipsa toaletelor şi a apei curente, oameni părăsiţi în iarba de lângă punctele de control. Aceste deficienţe ar trebui să fie inacceptabile într-o ţară care se mândreşte cu turismul său şi care se doreşte o ţară a ospitalităţii”, remarcă ANAT.

În opinia reprezentanţilor asociaţiei, sunt importante serviciile de frontieră, care ar trebui să fie rapide, eficiente şi prietenoase pentru turişti şi călători, fie că aceştia intră sau ies din ţară.

”ANAT solicită autorităţilor responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea procesului de control şi facilitarea fluxului de persoane la frontierele României. Este necesară o investiţie imediată în infrastructură şi dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să trăim astfel de umilinţe. Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a emis cu doar două zile în urmă o atenţionare de călătorie, avertizând asupra aglomeraţiei de la frontiere. Cu toate acestea, avertismentele nu sunt soluţia! ANAT solicită Ministerului Afacerilor Externe să treacă de la avertismente la acţiuni concrete şi să ofere soluţii viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă călătorii. ANAT solicită autorităţilor române să-şi asume responsabilitatea şi să colaboreze cu toate părţile implicate pentru a identifica soluţii durabile. Este esenţial ca toate instituţiile implicate, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Vamală şi alte entităţi relevante, să lucreze împreună pentru a implementa măsuri care să asigure fluiditatea şi eficienţa procesului de trecere a frontierei”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

În plus, ANAT solicită un dialog deschis şi transparent între autorităţi şi industria turismului, pentru a înţelege nevoile şi provocările cu care se confruntă agenţiile de turism şi turiştii.

”Doar prin colaborare şi comunicare eficientă putem găsi soluţii adecvate şi durabile pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent. Agenţiile de turism din România reprezintă un pilon important al economiei şi contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului în ţară. Este responsabilitatea autorităţilor să creeze condiţii favorabile pentru dezvoltarea acestui sector şi să ofere o experienţă plăcută şi facilă turiştilor care aleg România ca destinaţie. ANAT solicită ca această situaţie alarmantă să fie tratată ca o prioritate naţională şi să se ia măsuri imediate pentru a rezolva problemele identificate. România are potenţialul de a fi o destinaţie turistică de top, iar acest potenţial nu trebuie să fie afectat de blocajele şi deficienţele de la frontiere”, subliniază reprezentanţii ANAT.

ANAT subliniază că rămâne deschisă dialogului şi colaborării cu autorităţile pentru găsirea soluţiilor necesare şi îmbunătăţirea condiţiilor de trecere a frontierei pentru turişti şi călători.

”Este momentul ca autorităţile să acţioneze în mod ferm şi să demonstreze că România poate fi o destinaţie turistică cu servicii de calitate şi cu o accesibilitate facilă”, conchid reprezentanţii ANAT.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.