Au închis industria chimică iar acum avem un deficit comercial de 14 miliarde de euro numai din această zonă
România era în 1989 un important actor economic pe piața internațională, fiind a 10-a industrie a lumii.
Contrar miturilor promovate de gașca de infractori ce a condus România după 1989, economia României era una competitivă iar echipamentele nu aveau o vechime mai mare de 10-15. Toate fabricile din România aveau tehnică modernă adusă din statele occidentale, cele mai multe sub licență.
Scopul ascuns al celor care au condus partidele PSD și PNL a fost jefuirea țării iar românilor li s-a spus că munca lor, adică fabricile construite de către ei sunt depășite.
La acel moment industria chimică era o ramură principală a economiei naționale. Se produceau atunci de la îngrășăminte, vopseluri, detergenți, bitum și până la cauciucuri și textile. Nici o resursă a țării nu se putea exporta fără să fie prelucrată mai întâi la nivel național.
România a înregistrat anul trecut un deficit comercial de aproximativ 34 de miliarde de euro.
Cea mai mare parte a acestui deficit comercial vine din zona industriei chimice. În loc să investească și să ofere ajutor de stat pentru acele ramuri unde statul importă excesiv, partidele oferă pensii speciale, bani la parlamentari și subvenții pentru politicieni.
În 2023, se prevede că deficitul comercial al României va înregistra o creștere continuă, întrucât creșterea importurilor va depăși avansul exporturilor. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), deficitul comercial la bunuri al României a fost de 2,3 miliarde de euro, în condițiile în care exporturile s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, iar importurile la 9,5 miliarde de euro.
Zonei produselor chimice îi revine cea mai mare parte a deficitului comercial, respectiv 1 miliard de euro din totalul de 2,3 miliarde de euro. Această industrie este deja deficitară în România din cauza lipsei de investiții și a închiderii unor facilități de producție în ultimii 30 de ani. În plus, criza energetică a accentuat problemele acestei industrii vitale, deoarece gazele naturale sunt atât o sursă de energie, cât și o materie primă esențială pentru producția de produse chimice.
România dispune de materii prime precum gaz, petrol, sare și multe alte minerale, minereuri și săruri, însă acestea nu sunt prelucrate la nivel național. Am ajuns să exportăm sare ieftină, aproape gratuită și importăm detergenți și alte produse prelucrate ale industriei chimice.
Vinovați pentru acest dezastru sunt PSD și PNL, cele două partide politice ce au condus prin rotație sau împreună România.