AUR: Cine răspunde pentru eșecul taxei de solidaritate?

best auto leo vaslui

Anunțul arogant și sfidător al OMV că nu va plăti contribuția de solidaritate impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR anul trecut confirmă încă un eșec monumental al actualei guvernări, consideră AUR. Reprezentanții formațiunii politice cred că „Este al doisprezecelea act controversat, plin de greșeli, pe care acest Guvern l-a adoptat în 2022 cu privire la piața de energie“.

Într-un comunicat trimis pe adresa cotidianul.ro, AUR mai precizează:

Ordonanța de urgență prin care s-a instituit contribuția de solidaritate, pe lângă faptul că a apărut de pe o zi pe alta în ultima săptămână a anului trecut fără niciun fel de consultare publică, a fost gândită prost de la bun început, fără a exista o minimă analiză a situației din piața energiei pe care o viza și fără a avea în spate un studiu de impact.

OMV Petrom anunță că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Reacția Finanțelor

Inițiativa guvernamentală produce nedreptăți și prejudicii majore pe multiple planuri. În primul rând, veniturile estimate că vor fi obținute din contribuția de solidaritate pentru anul 2023 erau de aproximativ 3,9 miliarde lei, o proporție însemnată fiind reprezentată de banii pe care OMV trebuia să îi plătească. Aceste fonduri reprezintă sursa de bază pentru finanțarea compensării costurilor cu energia și gazele în anul 2023. În aceste condiții, fără contribuția OMV, de unde va avea Guvernul României bani pentru a plăti compensațiile?

În al doilea rând, grupul OMV, care a anunțat clar că nu va plăti această contribuție în România, va plăti taxa de solidaritate în Austria, aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Astfel, taxarea profitului pe care OMV îl realizează în România va contribui la bugetul Austriei, nu al statului român, unde OMV câștigă miliarde de euro anual din banii românilor. Cel mai probabil greul va fi tras tot de companiile românești!

Pentru acest nou eșec răsunător și cu un impact major pentru România trebuie să existe o asumare din partea Guvernului!

Principalul vinovat pentru forma în care a fost realizată ordonanța de urgență este ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, cel care a inițiat acest act. Însă, pentru haosul generat în sectorul energetic vina este a ministrului energiei, Virgil Popescu. Tocmai de aceea, Alianța pentru Unirea Românilor solicită demisia miniștrilor Adrian Câciu și Virgil Popescu.

De asemenea, pentru modul în care a fost adoptată ordonanța de urgență, fără niciun fel de consultare, pe repede-înainte, în stilul heirupist în care acest Guvern lucrează, se impune o demisie comună, în semn de solidaritate, a tuturor membrilor Cabinetului Ciucă.

Legile, ordonanțele și deciziile proaste nu trebuie cauționate, ci trebuie sancționate!

sursa:cotidianul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.