Banii dați de Guvern pentru masa și cazarea ucrainenilor ar putea fi condiționați de înscrierea copiilor într-o formă de școlarizare și de căutarea unui job de către adulți

best auto leo vaslui

Banii dați de Guvern pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni care sosesc în România ar putea fi condiționați de înscrierea copiilor într-o formă de școlarizare și de căutarea unui job de către adulți. Propunerea se discută la nivelul Guvernului. Marți a avut loc o ședință a grupului de lucru guvernamental, însă încă nu a fost luată o decizie.

Se va mai analiza până la luarea unei decizii. Propunerea este ca, la o lună de la sosirea în România, banii din programul 50/20 să fie acordați cu aceste condiții: înscrierea copiilor la școală și înscrierea adulților la agențiile de ocupare a forței de muncă”, au precizat sursele citate.

Potrivit responsabililor guvernamentali, propunerea este în analiză și nu se va lua o decizie rapidă. „Când vom ajunge la o hotărâre, aceasta va fi anunțată din timp și lucrurile se vor întâmpla treptat.”

Nu vor fi afectate persoanele vulnerabile, precum vârstnicii și cei cu dizabilități, au precizat aceleași surse.

Acestea susțin că România este singura țară din Uniunea Europeană care acordă bani de cazare și masă refugiaților ucraineni fără nicio condiție.

În România funcționează pentru refugiații ucraineni programul 50/20, prin care persoanele care găzduiesc cetățeni sosiți din Ucraina primesc plăți lunare în numerar pentru:

– locuință – 50 lei de persoană pe zi,

– mese – 20 lei de persoană pe zi.

Ministerul Transporturilor a lansat deja în dezbatere publică un proiect de hotărâre potrivit căruia cetăţenii străini şi apatrizii care provin din Ucraina şi intră în ţară prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România sau prin punctele de frontieră dintre Republica Moldova şi România vor beneficia în 2023 de transport gratuit cu mijloace feroviare şi rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul ţării noastre.

România a cheltuit până acum 120 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.