Brazilia | Justiția a ordonat suspendarea aplicației de mesagerie Telegram

best auto leo vaslui

Justiția din această țară a decis suspendarea serviciului de mesagerie online Telegram, deoarece nu ar fi furnizat autorităților date despre „grupurile neo-naziste” active pe platformă, potrivit unor surse guvernamentale și judiciare, citate de AFP.

În cadrul unei anchete „asupra unor grupuri neonaziste prezente pe reţelele de socializare, (…) justiţia a dispus suspendarea Telegram, considerând că această reţea nu a răspuns solicitărilor sale”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul brazilian al justiţiei, Flavio Dino.

„Ştim că (mesajele acestor grupuri difuzate pe reţele) produc violenţă” în şcoli, a adăugat el, o aluzie la recentul val de atacuri mortale în unităţi de învăţământ.

În urma unor evenimente violente, Guvernul de stânga al președintelui socialist Lula da Silva a luat decizia de a înăspri controlul asupra rețelelor de socializare. Criticii afirmă, însă, că acestea sunt doar pretexte pentru a închide gura susținătorilor fostului președinte, Jair Bolsonaro.Încă din martie 2022, un judecător de la Curtea Supremă a ameninţat că va bloca Telegram în Brazilia, pentru „nerespectarea ordinelor judiciare”, în special cererea de suspendare a contului lui Allan dos Santos, un blogger partizan al fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro vizat de o anchetă pentru „dezinformare”.

În hotărârea sa publicată miercuri, Curtea Federală a statului Espirito Santo (sud-est) reaminteşte că Poliţia federală a cerut Telegram să îi furnizeze datele personale ale tuturor membrilor grupurilor de mesagerie intitulate „Mişcarea antisemită braziliană” şi „Frontul antisemit”, dar că această cerere fusese doar „parţial” satisfăcută.

Potrivit site-ului de informaţii G1, anchetatorii au descoperit că un băiat de 16 ani care în noiembrie 2022 a împuşcat mortal patru persoane (trei profesori şi o elevă de 12 ani) într-o şcoală din Aracruz, statul Espirito Santo, se afla în contact cu grupuri antisemite de pe Telegram.

„Este evident că Telegram nu cooperează cu ancheta în curs”, a concluzionat hotărârea instanţei, a cărei amendă de un milion de reali (180.000 de euro) pe zi va rămâne în vigoare până la furnizarea datelor solicitate la poliţie.

Telegram s-a remarcat ca o platformă de mesagerie care nu a restricționat libertatea de exprimare. Acest lucru a făcut ca platforma să devină populară în zona dreptei, mai ales după ce Facebook și inițial, Twitter, au fost acuzate de cenzură. Canalul de Telegram al R3media este disponibil aici.

Evident, stânga acuză platforma de „extremism”, pentru că nu ar filtra mai bine aceste mesaje. Pe Telegram au conturi foarte multe personalități din lume, de la președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la Donald Trump.

The New York Times sau agenția Mediafax din România au și ele canale de Telegram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.