Directorul SRI, Eduard Hellvig, a primit cea mai înaltă distincție a comunității evreiești din România

best auto leo vaslui

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a primit joi Medalia de Onoare „Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România”, cea mai înaltă distincţie conferită de FCER.

Potrivit preşedintelui Federaţiei, Silviu Vexler, distincţia a fost conferită „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia majoră avută la protejarea comunităţilor evreieşti din România, pentru implicarea deosebită în combaterea antisemitismului şi a negaţionismului Holocaustului, pentru respectul şi aprecierea arătate faţă de tradiţiile şi cultura evreilor din România, precum şi pentru măsurile fundamentale implementate în vederea asumării trecutului şi a recunoaşterii crimelor regimurilor totalitare”.

Ceremonia de înmânare a distincţiei a avut loc la Templul Unirea Sfântă din Bucureşti, în cadrul reuniunii Adunării Generale a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

„Am văzut că demnitatea şi curajul sunt în continuare noţiuni pe care trebuie să le înţelegem. Cele mai importante resurse aflate la dispoziţia întregii societăţi sunt omul şi mintea sa. (…) Ne-am obişnuit atât de mult cu liniştea şi normalitatea, încât uităm, adeseori, de efortul şi sacrificiile necesare pentru a le păstra. Serviciul Român de Informaţii a avut şi are un rol fundamental aici. Această siguranţă, această certitudine, a asigurat de fiecare dată continuitatea vieţii evreieşti din ţara noastră. În numele tuturor Comunităţilor Evreieşti din România, îi mulţumesc domnului director Hellvig şi întregii echipe din cadrul Serviciului Român de Informaţii pentru deschidere şi înţelegere. Atât pentru protecţia pe care o asigură în permanenţă, dar mai ales pentru respectul acordat vieţii evreieşti şi în mod special pentru prietenia de lungă durată”, a spus Vexler, în cadrul ceremoniei, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Eduard Hellvig a spus că trebuie combătut totalitarismul.

„Sunt deosebit de onorat de acordarea Medaliei de Onoare “Prieten al Comunităților Evreiești din România”. Această distincție îmi oferă fericita ocazie de a celebra alături de dumneavoastră mai mult decât o contribuție personală. Este de fapt de fapt vorba despre o atitudine instituțională deschisă și respectuoasă față de o comunitate istorică a națiunii noastre. Este adevărat, port în suflet calde sentimente prietenești față de marii reprezentanți ai acestei comunități în România.

Din păcate, istoria la zi ne arată că tragedia Holocaustului nu a produs toate învățămintele necesare pentru toată lumea. (…) Realizăm că eforturile de aducere aminte și educație trebuie să continue, astfel încât lecțiile istoriei să devină comori de cunoaștere pentru cei tineri, dar și pentru cei mai puțin tineri. (…)

Totalitarismul nu are un portret clar trasat. El îmbracă multe forme și poate fi disimulat într-o sumedenie de acțiuni politice cu un debut aparent legitim. Declinările totalitarismului trebuie identificate din timp și arătate în lumina corectă prin dezbatere academică, educație și cultivarea a ceea ce noi numim “binele comun”. (…)

Instituția pe care o conduc a înțeles demult lecțiile totalitarismului, incluzând forma lui cea mai violentă din istorie, și anume Holocaustul. (…) Pentru noi, lucrurile sunt clare, concluziile au fost extrase cu maturitate și empatie. (…)

Cooperarea cu Federația, cu ambasada statului Israel, cu autoritățile din România și Israel se află la un nivel pe care, din poziția mea de director al celui mai important serviciu de informații din România, îl pot considera, fără modestie, cel mai bun din ultimii 30 de ani. (…)

Doresc să folosesc acest prilej pentru a transmite salutul meu cordial întregii comunități evreiești din România, împliniri și multă sănătate. Vă mulțumesc pentru echilibru și pentru grija față de semenii dumneavoastră, indiferent de naționalitatea pe care aceștia o au.

Eu voi rămâne un prieten al tuturor membrilor comunității, al tuturor românilor și al tuturor oamenilor care păstrează în suflet valorile umanității și ale libertății.”

Ceremonia de înmânare a distincției a avut loc la Templul Unirea Sfântă din București, în cadrul reuniunii Adunării Generale a Federației Comunităților Evreiești din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.