Buzău – Senatorul Vlad Pufu, după declanşarea unei anchete vizând utilizarea de substanţe toxice în scopul coacerii premature a legumelor: Trebuie clarificări rapide! Oamenii trebuie să ştie dacă există vreun pericol pentru sănătatea lor!”

best auto leo vaslui

Senatorul liberal Vlad Pufu afirmă, referindu-se la ancheta în care trei bărbaţi din Buzău şi Ilfov sunt cercetaţi pentru utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor, că sunt necesare clarificări rapide şi că oamenii trebuie să ştie dacă există vreun pericol pentru sănătatea lor.

”Trebuie clarificări rapide! Instituţiile responsabile trebuie să clarifice urgent problema folosirii unor substanţe toxice interzise în legumicultura din judeţ! Există la ora actuală o îngrijorare în rândul buzoienilor, după ce o anchetă a poliţiei a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat ar fi folosit substanţe interzise pentru dezvoltarea mai rapidă a legumelor. Chiar dacă nu este o practică a majorităţii legumicultorilor, care munceşte onest şi cu mari cheltuieli pentru a avea producţii sănătoase şi de calitate, această situaţie scoate la iveală hibele sistemului”, afirmă senatorul liberal.

În opinia sa, numărul probelor de legume şi fructe recoltate pentru a fi analizate este prea mic în comparaţie cu volumul produselor care ajung pe piaţă.

”Mai mult, analizele se fac doar la Bucureşti, iar obţinerea rezultatelor este un proces de durată. Iar pentru că probele sunt adunate de la produse aflate deja la vânzare, până sunt gata analizele legumele sunt demult consumate. E nevoie de o intervenţie fermă a celor care răspund de sănătatea consumatorilor, care să transmită dacă populaţia are sau nu motive de îngrijorare. Un caz, sper, izolat, nu trebuie să schimbe caracteristicile de consum. Oamenii trebuie să ştie dacă există vreun pericol pentru sănătatea lor!”, conchide Vlad Pufu.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi de poliţişti într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

În acest caz, continuă cercetările pentru producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.