Cadariu explică implicarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în scandalul cerealelor ucrainene: Atunci când cineva greşeşte şi nu are bărbăţia să-şi recunoască greşeala, caută ţapi ispăşitori

best auto leo vaslui

Ministrul Turismului aduce public explicaţii referitoare la implicarea instituţiei pe care o conduce în gestionarea situaţiei privind ajutoarele primite de România de la Uniunea Europeană dar şi a celei privind problema cerealelor. Daniel Cadariu consideră că ministerul în fruntea căruia se află este scos „ţap ispăşitor” pentru subvenţia mică primită de România de la Bruxelles, el ţinând să sublinieze că Ministerul Antreprenoriatului s-ar fi aşteptat la mulţumiri din partea Ministerului Agriculturii pentru modul în care s-a implicat în gestionarea acestei probleme. Liberalul face comparaţia între situaţia privind chestiunea cerealelor şi momentele în care ministere conduse de liberali au fost indicate ca fiind responsabile pentru probleme nerezolvate care sunt de fapt, în sarcina unor instituţii aflate în gestiunea social-democraţilor.

Întrebat sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, cum a ajuns Ministerului Turismului să fie implicat în scandalul cerealelor, Daniel Cadariu a dat explicaţii, susţinând că se caută, de fapt, un „ţap ispăşitor”. 

„Ştiţi cum e? Atunci când cineva greşeşte şi nu are bărbăţia să-şi recunoască greşeala, caută ţapi ispăşitori. Aşa am ajuns noi şi eu, ca persoană, în această poveste.  Pare o făcătură, clar! Dar eu în amintesc de alte cel puţin două episoade din trecutul apropiat: episodul scandalului imens cu preţurile crescute la energie şi la gaze naturale. Cine a fost, sau măcar încercat a fi scos ţap ispăşitor? Virgil Popescu şi Ministerul Energiei. Cine avea şi are competenţă, conform legii? ANRE-ul! De cine era condus în acel moment? De un reprezentant PSD. Şi un alt episod despre care se mai discută şi în prezent, cel cu pensiile speciale. Avem jalon în PNRR care trebuia îndeplinit până în decembrie. Se caută justificări de ce nu s-a întâmplat lucrul ăsta până în momentul de faţă, raportat la Comisia Europeană. Şi am constatat cu toţii că, mai nou, vinovaţii sunt la  Ministerul Apărării, la Ministerul de Interne, la Ministerul Justiţiei, în niciun caz la Ministerul Muncii, cel care ar trebui să facă politica pe muncă, pe activităţi sociale din România. Am  expus trei realităţi. Nu am torpilat pe nimeni. Revenind la povestea cerealelor, în fond care e problema: pentru prima etapă de compensaţii venite din partea Uniunii Europene pentru pierderile avute de fermierii din România, România a primit suma cea mai mică, aplicându-se aceeaşi formulă. Cineva de acolo s-a gândit că trebuie găsit un ţap ispăşitor. Nu ştiu de unde, am văzut că a apărut în spaţiul public şi am văzut că a început să se încerce a se face o paralelă cu alte ministere ale Comerţului din alte ţări. Nici măcar nu s-au documentat. Ministerul nostru, da, a avut în trecut un Departament de Comerţ Exterior, dar nu mai e la noi de anul trecut”, a explicat ministerul Turismului la Prima TV, sâmbătă. 

El a detaliat, spunând că acest Departament a trecut de la Minister în subordinea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior înfiinţată anul trecut şi pentru care s-a dat Hotărâre de Guvern privind funcţionarea în luna februarie. 

„Avem o Direcţie de Politici comerciale, dar care are cu totul şi cu totul alte atribuţii, susţine tehnic orice minister care vrea să comunice cu Comisia Europeană pe tot ce înseamnă politică comercială, pentru că, se ştie, politica comercială este atributul strict al Comisiei Europene. Iar în ideea de a propune modificări acolo, fiecare ţară are o Reprezentanţă la Bruxelles, permanentă, pe lângă Uniunea Europeană şi un ambasador. Ministerul nostru mai are în momentul de faţă doi ataşaţi la această Reprezentanţă permanentă, însă, ce să vezi, şi Ministerul Agriculturii are un ataşat pe lângă această Reprezentanţă. Şi atunci, unde cauţi vinovaţii? Am discutat (cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe acest subiect – n.r.). Din păcate, la momentul primei tranşe de compensaţii nici măcar nu am fost solicitaţi, domniile lor au făcut acele estimări şi le-au trimis direct la Reprezentanţa noastră la Bruxelles, fără să solicite Direcţia de politici comerciale de la nivelul ministerului. Ăsta e sistemul. Ar fi fost corect să fie spuse lucrurile aşa”, mai spune Cadariu. 

El s-a referit şi la discuţiile despre a doua tranşă de ajutoare de la Comisia Europeană pentru agricultori şi că instituţia pe care o conduce s-a implicat deja pe această temă.

„Noi ne-am fi aşteptat la mulţumiri din partea Ministerului Agriculturii, având în vedere implicarea ministerului prin Direcţia de specialitate”, conchide Cadariu.

Numele Ministerului Turismului a fost indicat într-un comunicat al PSD care a cerut public Ministerului condus de Cadariu să colaboreze cu cel al Agriculturii, condus de social-democratul Petre Daea, pentru elaborarea legislaţiei privind suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina, care afectează producătorii români.

„PSD solicită ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, care gestionează politica de comerţ a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care să fie adoptat în cazul în care problema nu va fi soluţionată în timp util la nivelul Comisiei Europene”, transmitea, în urmă cu mai mult de o săptămână, PSD.

Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

“Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia”, a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă.

Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.

Astfel, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, a spus Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecţie şi pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui. 

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.