Câți bani dau partidele pentru a mitui presa: sumele sunt amețitoare

best auto leo vaslui


România este cam singura țară europeană unde partidele politice primesc subvenții de stat generoase dar aceste subvenții sunt în general direcționate pentru mituirea presei.

Partidele politice primesc anual sume impresionante de bani. Cele mai ridicate sume se duc către partidele parlamentare: PSD și PNL fiind principalele.

Legea prevede cum se pot utiliza acești bani însă în timp s-au adunat noi și noi capitole care au lăsat fără sens legea inițială, așa cum era ea gândită.

Au promis că nu mai fură

Principala retorică a PSD și PNL atunci când au dat pe ascuns legea de finanțare a partidelor politice a fost că: politicienii fură ca să dea bani la partid iar partidul să își acopere costurile de funcționare.

Subvenția publică se varsă lunar în conturile partidelor dar politicienii au continuat să fure. Practic poporul român a acceptat un pact dar partidele nu l-au respectat.

Subvenția publică a permis partidelor chiar să se organizeze mai bine în procesul de delapidare a bugetului de stat iar principalii beneficiari au devenit președinții de partid.

Câți bani primesc anual partidele politice

În anul 2021 partidele politice au primit 235 de milioane de lei. Cu asemenea sumă de bani se puteau construi 5 spitale județene noi, complet echipate sau 50 de grădinițe noi. Aproape 1.000 de școli din România au încă wc-urile în curte, adică insalubre.

Sumele sunt cu atât mai ridicate cu cât politicieni țin peste 1 milion de români cu pensii mai mici de 1.000 de lei, iar un sfert dintre angajați pleacă acasă cu salariul minim pe economie.

În acest timp parlamentarii au la dispoziție aproape 10.000 de euro, bani de cabinet.

Partidele au primit în 2021 subvenții de aproape 235 de milioane de lei, adică aproape 47 de milioane de euro. Cei mai mulți bani i-au primit PSD și PNL, care, în primele nouă luni ale lui 2021, din fondurile cheltuite peste jumătate au mers pentru propagandă.

AUR nu a cheltuit banii din subvenția publică

Unicul partid din România care nu a folosit deloc subvenția publică este formațiunea condusă de patriotul George Simion: Alianța pentru Unirea Românilor.

Președintele a promis în campania din anul 2020 că AUR nu va folosi acei bani sau dacă îi va folosi va fi pentru a edifica un spital.

În acest sens s-a încercat modificarea legii existente însă PSD și PNL s-au opus categoric.

De asemenea PSD și PNL au respins și propunerea AUR de eliminare a subvenției publice.

Câți bani dau partidele pentru a mitui presa

Principalele partide din România, PSD și PNL, folosesc cele mai multe sume de bani pentru a mitui presa.

Partidele au plătit, în ultimii trei ani, peste 300 de milioane de lei din bani publici pentru propagandă și promovarea în presă.

Numai în ultimele două luni, PNL și PSD au cheltuit aproape 3 milioane de euro.

PSD secretizează informațiile despre beneficiarii banilor publici iar PNL nu dorește să ofere informații complete.

Astăzi presa din România nu mai este liberă, astăzi presa din România este supusă partidelor și cântă după cum dictează liderii acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.