Ce importă România lui Iohannis: aproape tot, de la mâncare până la avioane

best auto leo vaslui

România importă o gamă variată de produse, de la bunuri de consum la materii prime și produse industriale. Principalele categorii de importuri sunt:

  1. Mașini și echipamente de transport: Această categorie include mașini și echipamente de transport, precum autoturisme, vehicule comerciale, aeronave și nave. În 2020, acestea au reprezentat aproximativ 24% din totalul importurilor României.
  2. Produse petroliere și gaze naturale: Această categorie include combustibili petrolieri, gaze naturale și produse petrochimice. Acestea au reprezentat aproximativ 14% din importurile României în 2020.
  3. Produse chimice și farmaceutice: Această categorie include produse chimice, medicamente și alte produse farmaceutice. În 2020, acestea au reprezentat aproximativ 10% din totalul importurilor României.
  4. Produse alimentare: Această categorie include alimente, băuturi și tutun. În 2020, acestea au reprezentat aproximativ 9% din totalul importurilor României.
  5. Produse metalurgice: Această categorie include oțel și alte produse metalice. În 2020, acestea au reprezentat aproximativ 7% din totalul importurilor României

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică din România, în anul 2020, valoarea totală a importurilor de autoturisme (sub poziția tarifară 8703) a fost de aproximativ 3,2 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o scădere cu aproximativ 19,4% față de valoarea importurilor de autoturisme înregistrate în anul 2019.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului 2021, România a importat o cantitate de aproximativ 839.800 tone de oțel beton în valoare de aproximativ 494,8 milioane de euro. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2020, când importurile de oțel beton au fost de aproximativ 680.200 de tone, în valoare de aproximativ 337,3 milioane de euro.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul INS, în anul 2020, România a importat alimente și băuturi în valoare de aproximativ 6,95 miliarde de euro și în cantitate de aproximativ 10,4 milioane de tone. Este important de menționat că aceste cifre includ toate alimentele și băuturile importate, nu doar mâncarea.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul INS, în anul 2020, România a importat cereale în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro și în cantitate de aproximativ 5,5 milioane de tone. Cea mai mare parte a acestor importuri constau în grâu și porumb. Este important de menționat că, în general, România este un producător important de cereale, dar din diverse motive, inclusiv fluctuații de producție, România poate fi nevoită să importe anumite cantități de cereale pentru a satisface cererea internă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.