Dan Tănasă (AUR): Primarul UDMR din Miercurea Ciuc a discriminat români pe criterii etnice. Primarul a fost AMENDAT de instanță

best auto leo vaslui

Curtea de Apel București a admis luni, 27 martie a.c., în rejudecare, acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și a constatat faptul că primarul UDMR din Miercurea Ciuc se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice e românilor din oraș.

În luna august 2019, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat CNCD cu privire la faptul că Primăria Miercurea Ciuc, condusă la acea dată de UDMR-istul Raduly Robert Kalman, editează publicația oficială a primăriei în limba română „Miercurea Ciuc” în 4 pagini în timp ce publicația oficială a primăriei în limba maghiară „Csikszereda” are 8 pagini, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD a respins sesizarea ADEC prin Hotărârea nr. 103/05.02.2020, prin care a decis că faptele sesizate nu reprezintă discriminare. ADEC a mai sesizat și faptul că în editarea ambelor publicații sunt implicați exclusiv angajați de etnie maghiară, atât în editarea publicației în limba română „Miercurea Ciuc” cât și în editarea publicației în limba maghiară „Csikszereda”.

ADEC a atacat Hotărârea CNCD nr. 103/05.02.2020 la Curtea de Apel București în dosarul nr. 1750/2/2020. Instanța de fond a respins cererea ADEC însă Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul ADEC, a casat sentința atacată și a dispus rejudecarea cauzei la fond.

În rejudecare, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză ADEC și a constatat faptul că primarul UDMR din Miercurea Ciuc se face vinovat de comiterea unei fapte de discriminare pe criterii etnice a românilor. Instanța a dispus de asemenea și amendarea primarului cu suma de 4000 de lei. Primar al municipiului Miercurea Ciuc este din septembrie 2020 UDMR-istul Korodi Attila.

Sentința Curții de Apel București pe scurt (dosar nr. 1750/2/2020*, detalii aici): „Admite cererea. Anulează în parte hotărârea nr. 103/5.02.2020 emisă de pârâtul CNCD, în ceea ce priveşte pct. 1, şi constată că fapta sesizată constituie discriminare conform art. 2 alin.1 şi art. 10 lit. h) din OG nr. 137/2000. Aplică pârâtului Instituţia Primarului mun. Miercurea Ciuc amenda în cuantum de 4000 lei în temeiul art. 26 alin.1 teza finala din OG nr. 137/2000. Respinge cererea reclamantei având ca obiect plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, cererea se va depune la sediul Curţii de Apel Bucureşti. Pronunţată astăzi, 27.03.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.