Ce se întâmplă cu piața imobiliară? Chiriile au explodat, dar cum e cu vânzările

best auto leo vaslui

De aproape un an piața imobiliară s-a blocat în ceea ce privește vânzarea de locuințe.

S-a întâmplat acest lucru ca urmare a deciziei BNR, Băncii Naționale Române, de a crește dobânzile inter-bancare.

Peste această decizie a venit și nevoia statului de a strânge banii de pe piață pentru a-și acoperi cheltuielile foarte mari generate de aparatul de partid angajat la stat. Statul a emis titluri de stat iar băncile au cam fost obligate ca să le cumpere pe baza unor înțelegeri făcute în interiorul sistemului bancar. Acest lucru a lăsat băncile fără banii necesari pentru a susține creditarea în zona imobiliară dar și creditarea mediului de afaceri.

Cu toate acestea dezvoltatorii români nu sunt cei din 2008, atunci când oamenii de afaceri din România nu dispuneau de bani, nu erau capitalizați. Să nu uităm că România abia intrase în Uniunea Europeană. Astăzi nu este așa, majoritatea dezvoltatorilor români mari dispun de sume importante de bani acumulate în ultimii 10 ani.

Așa se face că a trecut un an de criză iar panica nu s-a așezat, consecința fiind însă aceea că s-au amânat noi proiecte. Acest lucru înseamnă că astăzi se vând locuințe din stocuri.

Noi proiecte rezidențiale majore nu au început și nici nu se anunță noi complexuri de case sau apartamente, cu foarte mici excepții. Un astfel de complex cu case de vânzare este Green Place din Tunari, dezvoltat de o echipă de ingineri și arhitecți.

Pentru că vânzările s-au oprit a apărut o altă consecință: s-au scumpit chiriile și cu 50%. Oferta de spații de locuit este redusă în localitățile importante , fără variații mari, este o ofertă rigidă care nu poate crește pe termen scurt. Pe de cealaltă parte marile orașe, cele universitare, atrag noi tineri care au nevoie de locuințe.

Au ajuns chiriile la apartamentele cu un dormitor să fie și de 500 de euro sau peste în orașele mari.

Se estimează că începând cu luna martie se va relua ciclul de creditare din două considerente: 1) chiriile mari împing spre soluția achiziției locuinței, 2) BNR va îndemna băncile să susțină creditarea mediului privat pentru a reporni economia privată a țării, unica sustenabilă.

Statul și-a anunțat deja intenția de a căuta credite pe piața externă pentru a scădea presiunea executată asupra mediului de afaceri.

Sigur că românii vor trebui să mai renunțe la o parte din așteptări, cei care și-au propus locuințe de 200.000 de euro vor trebuie să accepte că pentru moment nu pot achiziționa decât locuințe de 150.000 de euro, cei care vor apartamente de 100.000 de euro vor cumpără apartamente de 70.000 de euro.

Perspectiva este astăzi una pozitivă, de relansare a pieței imobiliare, primăvara aceasta va veni cu semne bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.