CNA a votat interzicerea publicității la pariuri, cazinouri și jocuri de noroc

best auto leo vaslui

Joi, 12 ianuarie 2023, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a votat unanim în favoarea unui proiect de lege depus în Parlament anul trecut și care prevede interzicerea oricărei forme de publicitate pentru pariuri, cazinouri și jocuri de noroc, transmite Libertatea, care îl citează pe Mircea Toma, membru CNA.

Proiectul de lege a fost inițiat în toamna anului trecut de 79 de senatori de la PSD, PNL, AUR, USR și, ulterior, a fost trimis de Secretariatul General al Guvernului la CNA, unde a primit vot favorabil.

„În dezbaterea de ieri, toți membrii care au participat au susținut promovarea acestui proiect de lege”, a explicat Mircea Toma.

Cum își motivează parlamentarii inițiativa?

În ceea ce privește motivarea propunerii legislative, senatorii au explicat:

„Având în vedere decizia recentă a Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia dependența de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave și luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc.), considerăm imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată.

Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România”, se arată în motivarea senatorilor.

De asemenea, un al doilea proiect de lege vrea doar interzicerea la televizor a reclamelor la pariuri și jocuri de noroc „ca să nu se distrugă o industrie”

„Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri”, stipulează proiectul legislativ, semnat de 79 de deputați și senatori, care ar urma să modifice Legea nr. 504/2002 a audiovizualului și Legea nr. 148/2000 privind publicitatea.

„Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă”, se mai arată în proiectul care propune completarea articolului 29 din Legea audiovizualului.

În cazul în care prevederile sunt încălcate, amenzile se ridică la sume între 10.000 și 50.000 de lei.

Camera Deputaților este for decizional.

Reprezentantul CNA e încrezător că proiectul va fi adoptat în acest an:

„Grupul de semnatari este multicolor pot să cred că această lege nu va fi subiect de înfruntare politică, ceea ce e un semn foarte bun.

Poate să treacă repede și să întrunească majoritate, cât timp un partid nu își va propune să facă din asta subiect de păruială politică.

Pe de altă parte, nu trebuie să neglijăm forța influenței marilor operatori care ar putea încerca să întârzie procesul”, a spus Mircea Toma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.