Ce spun autoritățile din România despre norul radioactiv care se îndreaptă spre Europa: Exploziile din Ucraina s-au resimțit ca o serie de cutremure de magnitudine 3!

best auto leo vaslui

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse a spus că trupele Moscovei au distrus muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina, ceea ce a dus la formarea unui nor radioactiv, care s-ar îndrepta spre Europa.

Rușii susțin că norul radioactiv a ajuns deja în Polonia, deși autoritățile de la Varșovia neagă această informație.

Și ucrainienii, la rândul lor, neagă informațiile referitoare la distrugerea de muniții cu uraniu sărăcit, arătând că nu au existat astfel de depozite în orașele Ternopil și Hmelnițki, vizate de tirurile rusești.

În România, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță că nu au fost sesizate modificări în ceea ce privește nivelul radiațiilor, nici în țara noastră și nici în Ucraina.

Profesor român: „Exploziile din Ucraina s-au resimțit ca niște cutremure de magnitudine 3”

„Dacă este să punem cap la cap toate aceste informații, lucrurile stau în felul următor. De sâmbătă dimineața (…) au fost mult mai multe explozii, care s-au resimțit sub forma unor cutremure de magnitudine trei.

Am făcut o estimare legat de o potențială poluare, indiferent cu ce ar fi ea, unde se duce din acea zonă, spre ce zone ale Europei.

Se vede clar că România, indiferent ce a fost acolo, nu este afectată în niciun fel, dar este foarte adevărat că acei compuși chimici care s-au regăsit acolo, fie că au fost de o natură sau de alta, s-au dus undeva spre partea de nord-vest a Europei.

Dincolo de toate acestea, trebuie să subliniez un lucru foarte limpede: niciun senzor la sol, nici în Ucraina, nici în România și nicăieri în Europa nu a înregistrat valori peste limitele normale, peste fondul normal (de radiații, n.r.)

Nu sunt valori care să ne trezească o suspiciune sau îngrijorare. Sigur că trebuie să urmărim toate acest evenimente, dar în opinia mea, în momentul de față, nu există nici o îngrijorare în România și nici în celelalte zone, așa cum am explicat anterior”, a spus la Antena 3 CNN Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.