Ciucă, întrebat despre o sistare a importului de cereale: Astfel de măsuri am considerat că nu fac altceva decât să îngreuneze situaţia; ar fi o schimbare de atitudine/ Efortul nostru de a sprijini Ucraina este unul cât se poate de adecvat

best auto leo vaslui

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că o eventuală sistare a importului de cereale din Ucraina nu ar face altceva ”decât să îngreuneze, pe de-o parte, situaţia, pe de alta ar fi o schimbare de atitudine care nu ar produce efectele pe care noi toţi am încercat să le asigurăm în sensul sprijinirii Ucrainei”. ”Noi considerăm că efortul nostru de a sprijini Ucraina este unul cât se poate de adecvat la contextul şi la situaţia în care se găseşte această ţară”, a arătat el. Ciucă a adăugat că măsurile luate – precum sigilarea transporturilor care tranzitează România – vor da rezultate. ”Sunt măsuri care cred că vor da rezultate şi trebuie cu toţii să înţelegem că este vorba de un efort internaţional pentru a putea să asigurăm acest sprijin”, a mai afirmat el.

Nicolae Ciucă a fost întrebat, vineri, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute în judeţul Braşov, de ce nu s-a decis sistarea importului de cereale.

”În acest moment, ştiu că există foarte multe preocupări legate de impactul pe care l-au avut importurile de cereale din Ucraina, am prezentat şi ieri (joi – n.r.) în debutul şedinţei de Guvern, reiau şi astăzi aceleaşi elemente de răspuns, şi anume: ţara noastră s-a anhajat, în deplină concordanţă cu Uniunea Europeană şi cu celelalte state care doresc să sprijine Ucraina – şi Ucraina în momentul de faţă trece printr-o situaţie pe care nu şi-o doreşte nimeni şi Ucraina are nevoie de sprijinul nostru pentru a fi în măsură să facă faţă agresiunii armate a Federaţiei Ruse. Încă de la începutul conflictului am putut să constatăm solidaritate şi empatie la nivelul cetăţeanului român, implicare la nivel instituţional, guvernamental şi desigur ne-am aliniat la acelaşi set de măsuri care au fost luate la nivelul Uniunii Europene. Ca atare, în momentul de faţă, să venim şi să impunem astfel de măsuri unilateral am considerat că nu fac altceva decât să îngreuneze, pe de-o parte, situaţia, pe de alta ar fi o schimbare de atitudine care nu ar produce efectele pe care noi toţi am încercat să le asigurăm în sensul sprijinirii Ucrainei”, a declarat premierul.

El a subliniat că, de celalată parte, ”este foarte corect să luăm măsurile necesare să ne protejăm fermierii”.

”Şi în felul acesta, la nivelul Ministerului Agriculturii, cât şi la nivelul comisiei de specialitate din Uniunea Europeană s-au luat o serie de măsuri. Primul set de măsuri a fost acela prin care s-au alocat sume de compensare a pierderilor în valoare de 10 milioane de euro, cu posibilitatea de a fi dublate din fonduri proprii. Ceea ce s-a şi întâmplat, ieri (joi – n.r.), prin Hotărâre de Guvern, am asigurat punerea în funcţiune a acestui mecanism şi în 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial fermierii noştri vor putea să-şi depună documentele la APIA şi să-şi primească banii. Totodată, există un al doilea set de măsuri care are o valoare totală de 100 de milioane repartizată pentru ţările de graniţă în funcţie de ponderea şi formula de calcul ce urmează să fie stabilite pe 25, la Consiliul AgriFish şi cred că în acest fel putem să asigurăm comepnsarea pierderilor pentru fermierii din România”, a arătat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că, ”dacă nici aşa nu se reuşeşte”, mai există un set de mpsuri care a fost discutat şi analizat, prin care care ”s-au stabilit măsuri de salvgardare pentru patru contingente agricole, grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă”, fiind luate în considerare şi alte măsuri.

”Ca atare, noi considerăm că efortul nostru de a sprijini Ucraina este unul cât se poate de adecvat la contextul şi la situaţia în care se găseşte această ţară. Are toată economia afectată, singura posibilitate de a putea să-şi asigure fondurile necesare pentru susţinerea efortului de război este prin vânzarea de produse agricole. De aceea, am considerat şi s-a discutat şi am stabilit ca instituţiile statului să ia măsurile necesare pentru a asigura trasabilitatea tuturor elementelor de tranzit pe teritoriul ţării noastre, s-a discutat cu ministrul Agriculturii din Ucraina, vor fi luate măsurile acestea de către fiecare instituţie – mă refer la sigilarea transporturilor care se află în tranzit pe teritoriul României, fie că merg către Portul Constanţa sau Portul Galaţi, fie că traversează pe roţi sau pe calea ferată către graniţa de vest”, a menţionat el.

”Sunt măsuri care cred că vor da rezultate şi trebuie cu toţii să înţelegem că este vorba de un efort internaţional pentru a putea să asigurăm acest sprijin”, a precizat Ciucă.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.