Comisia Europeană a fost de acord să interzică importurile de ulei de floarea-soarelui ucrainean

best auto leo vaslui

Comisia Europeană a fost de acord să adauge uleiul de floarea-soarelui pe lista mărfurilor al căror import din Ucraina va fi temporar interzis, a afirmat, la Luxemburg, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, citat de BBC.

Pe lângă uleiul de floarea-soarelui, această listă include grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui.

La jumătatea lunii aprilie, Polonia și Ungaria au anunțat o interdicție temporară a importului de produse agricole ucrainene până în vară, explicând acest lucru prin necesitatea de a-și proteja fermierii de dumping. Ulterior, Polonia a permis tranzitul produselor agricole ucrainene, dar a menținut interdicția privind importurile.

După Polonia și Ungaria, o interdicție privind importurile – dar nu și tranzitul – a fost introdusă de Slovacia, iar alte două țări est-europene, vecine cu Ucraina, și-au anunțat intenția de a lua în considerare posibilitatea unor astfel de măsuri.

Comisia Europeană a condamnat aceste măsuri unilaterale, afirmând că politica de comerț exterior a UE ar trebui să fie unificată, și a început negocierile cu cele cinci țări UE pentru a găsi o soluție la nivelul întregii UE.

Robert Telus a declarat marți că Polonia nu va reveni asupra deciziei sale de a interzice importurile până când nu se va găsi o soluție comună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.