Consiliul Național al Secuilor i-a cerut premierului Nicolae Ciucă autonomie teritorială

best auto leo vaslui

Preşedintele Consiliului Național al Secuilor, Balazs Izsak, i-a trimis lui Nicolae Ciucă o scrisoare de peste 100 de pagini în care Consiliul cere autonomie teritorială, informează Digi24.

Liderul CNS a precizat, citat de agenția maghiară Hirado, că i-a reamintit lui Nicolae Ciucă angajamentele pe care România şi le-a asumat atunci când, în anul 1993, a aderat la Consiliul Europei, în baza cărora a primit statutul de membru. Atunci, s-a angajat să-şi fundamenteze politica în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale pe principiile definite în Recomandarea 1201/1993 a Consiliul Europei, să restituie proprietăţile naţionalizate ale bisericilor şi să permită înființarea şi funcționarea şcolilor bisericeşti.

„Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a declarat președintele CNS.


Balazs Izsak a făcut referire specială la cazul Recomandării 1201/1993 a Consiliului Europei. Articolul 11 din recomandare prevede că regiunile unde sunt majoritare persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul să dispună de administraţii locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situaţiei istorice şi teritoriale specifice şi conforme cu legislaţia naţională a statului.

„Acest lucru înseamnă, în esenţă, autonomia teritorială”, crede Balazs Izsak.

Balazs Izsak a declarat că scrisoarea adresată premierului o va trimite şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, deoarece îndeplinirea angajamentelor implică şi sarcini legislative. Acesta a mai adăugat că CNS a elaborat un proiect de statut pentru autonomia teritorială a așa-zisului Ţinut Secuiesc, care a fost respins de mai multe ori de Parlamentul României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.