Continuă greva: Guvernul condus de Nicu și Marcel ameninţă profesorii cu vechimea tăiată

best auto leo vaslui

De o săptămână peste 150.000 de profesori din România nu au mai intrat la clase și spun că vor continua greva atâta timp cât Guvernul nu răspunde cerințelor lor. O ordonanță de urgență publicată în Monitorul Oficial prevede că profesorii participanți la grevă se pot alege cu vechimea la catedră tăiată.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că Guvernul ”este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”.

”După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniştri cu care să negociem? De vineri am aşteptat invitaţia la discuţii, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susţinut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, afirmă liderii sindicali într-un comunicat comun.

Sindicaliștii consideră că Guvernul trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

În opinia sindicaliştilor, faptul că Guvernul refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar şi ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să ţină cont de grade şi de vechime) îi face pe angajaţi să creadă că, de fapt, Executivul nu doreşte nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învăţământ.

Sindicaliștii reamintesc solicitările către reprezentanţii Guvernului: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat duminică faptul că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului. De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. „Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”, a adăugat Cărbunaru.

Ce prime a promis Guvernul profesorilor

Întrebat ce pot face cadrele didactice cu acele prime, Dan Cărbunaru a răspuns: „O parte din aceste sume au un caracter forfetar şi cei peste 30 milioane de lei care sunt alocaţi de la bugetul de stat, nu au nevoie de o justificare, în sensul că pot fi folosiţi ca o formă de sumă forfetară”. „Cei 1.000 de lei reprezintă sumă forfetară, mă refer la resursa de la bugetul de stat, în timp ce 1.500 de lei care reprezintă finanţare europeană a acestui pachet, au o componentă dedicată necesităţilor pe care orice cadru didactic de multe ori le acoperă chiar din propriul buzunar şi asta accentuează şi mai mult debalasarea aceasta dintre nevoile financiare şi resursele financiare şi o componentă de 30% care, de asemenea, au regim forfetar. Deci, în acest caz vor fi 500 de lei. Ar fi un principiu forfetar de 1.500 de lei, la baza acestui pachet din cei 2.500, în timp ce diferenţa de 1.000 de lei este alocată mai degrabă susţinerii nevoilor pe care cadrele didactice şi didactice auxiliar le au de gestionat în viaţa de zi cu zi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cum răspunde Guvernul la greva profesorilor: Le taie din vechimea la catedră

O ordonanță de urgență publicată în Monitorul Oficial și care a intrat în vigoare joi, 25 mai, prevede ca profesorilor participanți la grevă să le poată fi afectată vechimea la catedră. Potrivit liderului sindical Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, acesta este „răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc”.

„Au promovat prin ordonanță de urgență modificarea legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime. Deci, iată răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc. Păcat de țara asta, păcat de România educată că vă bateți joc de ea”, a declarat Marius Nistor sâmbătă seara, la Antena3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.