Cristoiu: Ministrul Daea e un preistoric în politica românească, bun doar de căminul cultural de pe vremea comunismului, un individ anacronic; PSD a pierdut 10% pe „mâna” lui

best auto leo vaslui

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că scandalul cerealelor ucrainene a fost provocat de Comisia Europeana care a decis, fara sa se consulte cu tarile membre, eliminarea taxelor vamale pentru cerealele si produsele agricole din Ucraina, declanşând, cu exceptia României, riposte in Ungaria, Polonia, Bulgaria si Slovacia, scrie mediafax.ro.

„S-a intamplat, printr-o decizie luata de Comisia Europeana, că aici este răul, personal de Ursula von der Leyen, ca Ucraina sa primeasca drept de export de cereale si produse agricole fara taxe vamale. Aici este cheia intregului scandal. Decizia unilaterala. Si ajungem la toata aceasta situatie cu cele patru tari, ca noi am ramas silitori, au ridicat a nu stiu cata oara problema raporturilor dintre Comisia Europeana si tarile membre. O intrebare care s-a pus si in pandemie cand Comisia Europeana, personal presedinta Comisiei a contractat toti acei hectolitri de vaccin pe care tarile membre le-au platit si acum trebuie sa plateasca din nou sa le distruga, cand s-a propus ideea achizitionarii de arme la comun. Presedinta Comisiei Europene nu este aleasa prin vot de toti cetatenii. Ea nu are voie, si nici Comisia sa decida in numele UE ce vor ei, si mai ales fara consultari. Normal era ca atunci cand au decis, in mai anul trecut sa scuteasca de taxe vamale, ba chiar au prelungit cu inca un an, sa intrebe tarile membre, ba voi ce ziceti, e bine, nu e bine? Nu, ei au facut automat” , a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gandurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

Ion Cristoiu spune că România nu numai ca a manifestat slugărnicie faţă de Comisia Europeana, dar a aratat cu degetul Ungaria, Polonia, Bulgaria si Slovacia, tari care au decis sa suspende importurile de cereale si produse agricole ucrainene.

„Esenta era ca aceste cinci state sa impuna Comisiei Europene decizia de a reintroduce taxele vamale. Pastram coridoarele solidaritatii, dar se duc in Sudan, nu raman aici. Intre aceste cinci tari, Romania nu a fost nu numai cea mai slugarnica, Romania a aratat, ca de obicei in ultimii 10-15 ani, ba noi suntem constiinciosi, sac, uite ce obraznici sunt astia. Cei care si-au asumat sa opreasca importurile au facut si o forma de presiune asupra Comisiei Europene. Ce spune Guvernul, ce spune Daea sau Ciuca? Spune domne noi nu luam masuri unilaterale. Pai si Comisia Europeana nu a luat masuri unilaterale? Pai care e solutia, pentru mine, polonez sa rezolv o problema care tine de economia mea? Daca eu m-am plans, am trimis scrisoare, ei nu se misca. Pe Ursula o clintesti facand ceva. Care este dezastrul, urmarea lui Daea si a lui Ciuca? Pana acum era 60%, dar acum 100% din exporturile de cereale ucrainene vor trece pe la noi pentru ca celelalte tari le-au interzis , a explicat publicistul. Ion Cristoiu adauga ca Romania nu stie sa negocieze, sa fie ferma in relatia cu Bruxelles-ul, oferind pentru prima data confirmarea faptului ca interesul national este sacrificat cat ai clipi. UE nu este nici URSS, nici Imperiul Roman, este o asociere democratica a unor tari, care au dreptul sa si carteasca. In aceste conditii, mereu, mereu s-a spus acest lucru in legatura cu Romania. Romania nu stie sa fie ferma la Bruxelles. A fi ferma nu inseamna a urla, nu inseamna a tipa, a te tavali. In acel moment, negociezi. Cum fac polonezii, care sunt in prima linie a ajutorului pentru Ucraina. Avem pentru prima data confirmarea faptului ca un interes national, ca doar agricultura mai avem, este sacrificat cat ai clipi. Ce e aia astept sa decida cei de la UE? Daca ei nu vor sa decida? Iar aceasta fantezie cu banii dati despagubiri de la UE… banii aia nu sunt din poneiul doamnei Ursula, nu sunt de la ea, nici de la familia ei, sunt tot de la noi. Daca si Guvernul da despagubiri, nu da tot de la noi, nu e gaura la buget?”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune ca ministrul Agriculturii, Petre Daea, este depasit de vremuri, iar PSD, partidul care l-a promovat in aceasta functie, a pierdut 10% din cauza prestatiei sale in scandalul cerealelor ucrainene.

„Daea este un preistoric in politica romaneasca. Este un tip băncos. Daca se ducea pana acum la fermieri, ce faci tata Leana, cum iti stau pantofii…, dar se vede aici caracterul anacronic. Nu mai merge in lumea moderna. Eu vreau un ministru al agriculturii la cravata, modern, sa nu se coboare… sunt satul de la prim-secretarii de pe vremuri. Erau din astia care erau populari. Nu mai merge, este o chestiune din perioada comunista. Era activistul popular, ceva groaznic. Si reversul la Daea, crizele lui de lirism. Eu un asemenea text nu am vazut nici macar la jurnalistii care vor sa scrie proza. Oricum, PSD pierde vreo 10% acum cu el. Nu stiu de ce il tine. El a fost in timpul lui Dancila un băncos bun, la noul Guvern a fost Chesnoiu, Daea si cu gasca lui l-au lucrat si a venit el. Este bun de căminul cultural”, a mai spus publicistul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.