Petre Daea recunoaște că a mințit: Nu au fost impuse niciun fel de controale asupra cerealelor ucrainene

best auto leo vaslui

La 47 de zile după ce a susținut sus și tare că ANSVSA a prelevat și analizat 8.500 de probe din cerealele ucrainene și, culmea, toate au ieșit impecabile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a contrazis flagrant. La întâlnirea cu omologul ucrainean din 19 aprilie, Daea a anunțat oficial că va începe să verifice, la graniță, toate produsele din Ucraina. În realitate, aceste verificări s-au făcut până în 23 iunie 2022, când ministrul Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție. Odată cu venirea lui Daea, controalele s-au dus pe Apa Sâmbetei, scrie national.ro.

După ce s-a bătut cu cărămida în piept și i-a afurisit pe jurnaliștii care îndrăzneau să-l acuze că minte de îngheață apele, ministrul Petre Daea a admis, de bună voie, că așa-zisele controale și probe luate de la cerealele ucrainene, cu care se lăuda în 3 martie 2022, nu au existat.

”Am vorbit aseară (n.r. 2 martie 2022) cu preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare. Spunea că cele 8.500 de probe prelevate din produsele care au intrat în România, toate aceste probe nu au prezentat depăşiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman şi consumului de furaje. Autoritatea urmăreşte zilnic şi face control atât prin prelevare de probe în vamă cât şi la destinaţie, ştiind unde ajung cerealele sau celelalte furaje”, declara ministrul Daea în 3 martie 2022.

Mai mult, acesta s-a și deplasat în vamă și a apreciat el, ”din ochi”, că semințele de floarea soarelui venite din Ucraina erau nu bune, ci senzaționale. Realitatea este însă că aceste controale la vamă, cu inspectorii ANSVSA și cei de la fitosanitar, s-au desfășurat până în 23 iunie 2022, în mandatul fostului ministru Adrian Chesnoiu. Văzând că sunt verificați la sânge, ucrainenii nu au îndrăznit să exporte în România produsele pline de pesticide periculoase și de boli, preferând doar să tranziteze prin țara noastră. După plecarea lui Chesnoiu, Petre Daea a ridicat ”prohibiția” controalelor de la graniță, permițând, astfel, inundarea pieței românești cu produsele ucrainene, care i-au falimentat pe fermierii români.

După ce Ungaria, Polonia, Slovenia și, foarte curând, Bulgaria au interzis efectiv importul de produse ucrainene, autoritățile române au mimat un soi de revoltă și au cerut restricții la exporturile în România. La discuțiile cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, desfășurate on-line în 19 aprilie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene.

”Ministrul Daea a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că, de astăzi (n.r. 19 aprilie), România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Sigur că România nu a îndrăznit să interzică exporturile, în schimb, ministrul Daea i-a solicitat omologului său din Ucraina să identifice rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. ”Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii agriculturii din cele cinci State Membre (RO PL HU BG și SK) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță. De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se așteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene de către cei 4 prim-miniștri din UE și de către președintele Bulgariei cu privire la soluțiile identificate pentru problemele fermierilor și ale pieței”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.