Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru discriminare față de femei.

best auto leo vaslui

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România, marţi, deoarece nu a autorizat, conform vechii legislaţii, ca femeile să lucreze la fel de mult timp ca bărbaţii în funcţii publice, informează Bzi.ro.

Cei şapte judecători au fost de părere că România a încălcat articolul din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului care interzice discriminarea în general.

În 2018 şi 2020, două femei, cărora li s-a impus să renunţe la locul de muncă atunci când au împlinit vârsta de 60 de ani, au sesizat curtea deoarece ele doreau să continue să lucreze.

La vremea respectivă, vârsta de ieşire la pensie dintr-o funcţie publică era fixată la 65 de ani pentru bărbaţi şi la 60 de ani pentru femei. Între timp legislaţia a fost schimbată şi funcţionarii, atât bărbaţi cât şi femei, pot începe să se pensioneze la aceeaşi vârstă.

„Faptul că reclamantelor nu li s-a permis să continue să lucreze (…) până când ele ar fi atins vârsta de pensionare fixată pentru bărbaţi constituie o discriminare bazată pe sex care nu era în mod obiectiv nici justificată, nici necesară”, a transmis CEDO.

Statul român este acum nevoit să plătească suma de 7500 de euro către una dintre reclamante şi de 1.600 de euro către cealaltă.

Sursa: R3media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.