Dan Tănasă (AUR): Avem o sentință definitivă! Fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc a discriminat români pe criterii etnice


Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri, 3 februarie a.c., recursurile formulate de primarul orașului Cristuru Secuiesc și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva sentinței Curții de Apel București care a constatat faptul că fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor.

Curtea de Apel București a admis în data de 10 noiembrie 2020 acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și a anulat o decizie CNCD favorabilă fostului primar UDMR din Cristuru Secuiesc.

În martie 2019, ADEC a sesizat CNCD cu privire la conținutul discriminatoriu la adresa cetățenilor români care nu cunosc limba maghiară al unei plăci amplasate pe sediul Primăriei Cristuru Secuiesc. La acea dată Primăria Cristuru Secuiesc era condusă de UDMR-istul Rafai Emil.

CNCD a emis Hotărârea nr. 645/23.09.2019 prin care a refuzat practic să se pronunțe asupra sesizării invocând faptul că în cazul acestei plăci exista deja o sentință definitivă care îl obliga pe primar să amplaseze o traducere a acestei plăci (ADEC a câștigat definitiv și acest dosar, detalii aici).

ADEC a acționat în judecată CNCD și a solicitat instanței să anuleze hotărârea CNCD și să oblige instituția condusă de UDMR-istul Csaba Ferenc Asztalos să emită o nouă hotărâre prin care să constate că primarul din Cristuru Secuiesc a discriminat români pe criterii etnice.

Curtea de Apel București a admis acțiunea ADEC și a obligat CNCD să emită o nouă hotărâre prin care să constate că primarul Rafai Emil a discriminat români pe criterii etnice.

Soluția Curții de Apel București pe scurt (detalii aici): „ Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Primarul oraşului Cristuru Secuiesc, ca nefondată. Admite cererea. Anulează Hotărârea Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării nr. 645/23.09.2019. Obligă pârâtul Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării să emită o nouă hotărâre prin care să constate întrunite elementele constitutive ale unei fapte de discriminare, potrivit art. 2 alin. 1 din O.G. nr. 137/2000, cu privire la petiţia reclamantei nr. 1042/01.03.2019. Obligă Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 50 de lei. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare,cererea de recurs urmând a fi depusă la CAB – Secţia a IX-a CAF. Pronunţată azi, 10.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.396 alin.2 Cod procedură civilă.BLP/FD”.

UDMR-istul Rafai Emil a pierdut primăria la alegerile din 27 septembrie 2020.

Noul primar din Cristuru Secuiesc, Koncz Hunor-Janos, a formulat recurs împotriva sentinței Curții de Apel București care însă a fost respins de ÎCCJ (dosar nr. 6694/2/2019, detalii aici): „Admite excepţia tardivităţii recursului formulat de recurentul – pârât Primarul Orașului Cristuru Secuiesc, invocată din oficiu. Respinge recursul declarat de recurentul – pârât Primarul Orașului Cristuru Secuiesc împotriva Sentinței civile nr. 1177 din 10 noiembrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv formulat. Respinge recursul declarat de recurentul – pârât Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva Sentinței civile nr. 1177 din 10 noiembrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Bucurețti – Sec?ia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Obligă recurentul-pârât Primarul Orațului Cristuru Secuiesc la plata sumei de 2.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată către intimata-reclamantă Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3 februarie 2023”.

Fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, a fost amendat în repetate rânduri pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor, ultima dată în luna mai 2021 (detalii aici).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.