Dan Tănasă (AUR): Primarul UDMR din Remetea, obligat de instanță să îndepărteze o inscripție amplasată pe primărie exclusiv în limba maghiară

best auto leo vaslui

Curtea de Apel București a respins joi, 16 februarie a.c., ca nefondat, recursul primarului UDMR din Remetea împotriva sentinței Tribunalului București prin care a fost obligat să îndepărteze o inscripție amplasată exclusiv în limba maghiară de pe fațada primăriei.

Citește și EXCLUSIV. Sentință CAB: primarul UDMR din Remetea a discriminat români pe criterii etnice / Edilul UDMR a fost amendat deja de trei ori de CNCD pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor

În luna octombrie 2019, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, s-a adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe primarul UDMR din comuna Remetea, județul Harghita, Laczko-Albert Elemer, să respecte legislația în vigoare în privința inscripționării instituțiilor publice. Primarul UDMR din Remetea amplasase pe primărie o inscripție exclusiv în limba maghiară. Inscripția în limba maghiară „Kozseghaza” este specifică sistemului administrativ din Ungaria și nu reprezintă traducerea în limba română a unei instituții publice din sistemul administrativ românesc.

Tribunalul București a dat dreptate reclamantei ADEC și l-a obligat pe primarul UDMR din Remetea să îndepărteze inscripția în cauză de pe fațada primăriei (detalii aici).

Primarul Laczko-Albert Elemer a formulat recurs însă cererea acestuia a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel București (dosar nr. 412/96/2019, detalii aici): „Respinge cererea de suspendare a judecăţii ca neîntemeiată. Respinge excepţia nulităţii întâmpinării formulată de intimata-reclamantă ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de intervenţie voluntară accesorie ca neîntemeiată. Respinge excepţia netimbrării recursului ca neîntemeiată. Respinge recursul ca nefondat. Respinge cererea de intervenţie voluntară accesorie în sprijinul pârâtului ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată azi 16.02.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

În luna octombrie 2020, ADEC a căștigat definitiv un alt proces în care l-a obligat pe același primar să îndepărteze steagul comunei Remetea, steagul secuiesc și drapelul Ungariei din fața Primăriei Remetea precum și din orice alt loc de pe domeniul public al comunei Remetea (detalii aici).

Acest proces, ca și multe altele câștigate de-a lungul timpului de ADEC, trebuia să fie demarat în instanță de Prefectura Harghita, condusă la acea dată de Andrei Jean-Adrian. Din păcate Andrei a închis ochii și în acest caz, ca de altfel în foarte multe alte cazuri în care Constituția României și legile au fost încălcate de politicienii UDMR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.