Desecretizarea tuturor salariilor: Când se va întâmpla în România şi ce înseamnă
Salariile nu vor mai fi secrete, potrivit unei măsuri adoptate de Parlamentul European. Angajatorul va fi obligat să spună salariaților, la cerere, cât câștigă colegii lor care ocupă aceeași funcție, pentru mai multă transparență și egalitate salarială.
Decizia a venit după ce Parlamentul a constatat că în Uniunea Europeană, femeile câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care ocupă același job.
România stă destul de bine la acest capitol.
Diferența dintre salariile femeilor și bărbaților în Estonia este de 20,5%, în Austria 18%, Germania 17,6%, iar în România 3,6%.
„Această decizie a Parlamentului vine într-un moment foarte bun, pentru că e absolut necesar să fie o atenție continuă asupra tot ceea ce înseamnă criterii de acordare a salariilor și desigur, a pentru a ține sub control diferențele între salariile angajaților femei și angajații bărbați.
În România vorbim de diferențe mult mai mici comparativ cu alte state, dar aș menționa faptul că la nivel de top management, femeile sunt extraordinar de puțin reprezentate, maxim 10% și atunci, fiind atât de puține și diferențele salariale nu se pot calcula statistic corect.
În schimb, femeile sunt foarte bine reprezentate în România, iar diferențele salariale sunt foarte mici.
Este o realitate la care oricum am fi ajuns, pentru că nu știu dacă vedem cu toții în jur, deja piața, recrutarea, piața forței de muncă ne forțează să devenim din ce în ce mai transparenți cu nivelul salarial.
Și atunci este nemaipomenit faptul că va trebui să avem structuri foarte clare, criterii foarte clare, astfel încât să putem să fim și transparenți cu angajații atunci când vine vorba de nivelul salarial pe un anumit tip de posturi, pe un anumit grad din organizație, nivel de post ș.a.m.d.”, a declarat Oana Botolan, specialist în resurse umane.