Diriginții de șantier susțin că sunt mii de construcții care necesită consolidare sau reconstruire

best auto leo vaslui

Diriginții de șantier organizați în cadrul Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier și ale Responsabililor Tehnici cu Execuția susțin că seismul din Turcia reprezintă un nou semnal dat cu privire la situația construcțiilor din România.

CEZAR PETRE, diriginte de șantier și președintele organizației, susține că în România infrastructura rutieră de artă a fost abandonată. Este vorba de sute de poduri, tuneluri sau viaducte construite în perioada comunistă. El susține că perioada acestora de viață a fost depășită iar majoritatea acestor obiective nu au suferit nici o intervenție majoră pentru prelungirea duratei de viață.

Diriginții de șantier susțin că mai grav este că statul român timp de 33 de ani nu a făcut nici măcar lucrări de întreținere curentă la aceste obiective lucru care a dus la accelerarea procesului de degradare.

Cezar Petre susține că sunt multe lucrări la care armăturile sunt corodate, distruse și numai o minune mai ține acele construcții în picioare.

Nici situația construcțiilor civile nu este mai bună. Clădirile construite în perioada comunistă sunt depășite atât fizic cât și moral. Există probabil câteva mii de clădiri cu risc seismic major din care unele cu risc de prăbușire.

Specialiștii susțin că numărul declarat al clădirilor cu probleme este de câteva ori mai mic deoarece multe nu au fost expertizate sau au fost expertizate însă proprietarii au refuzat să aducă la cunoștința autorităților acest lucru.

Diriginții de șantier declară că statul trebuie să fie mai prezent și este nevoie de programe naționale pentru evaluare stării construcțiilor existente, iar acolo unde este cazul să se facă consolidări, iar dacă situația este mai rea chiar să se demoleze și apoi reconstruiască.

SPECIALIȘTII susțin și că procedura de autorizare trebuie să fie simplificată deoarece astăzi aceasta poate dura și aproape un an, probleme majore fiind la obținerea avizului de mediu. O altă problemă majoră o reprezintă abuzurile comise de autoritățile publice care prin birocrație fac procesul de autorizare și recepție și mai dificil.

Diriginții de șantier sunt specialiștii responsabili cu calitatea lucrărilor de construcții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.