Dumitru Flucuș (AUR) atrage atenția Guvernului: Fermierii români sunt afectați de importurile de cereale din Ucraina

best auto leo vaslui

Fermierii români au rămas cu producția în depozite. De vină sunt importurile de cereale din Ucraina care, nu doar tranzitează România, ci sunt comercializate pe piața locală. Autoritățile române, în frunte cu Ministerul Agriculturii, sunt depășite de situație, astfel că fermierii s-au adresat Comisiei Europene și au solicitat soluții pentru compensarea pierderile suferite. Deputatul AUR Dumitru Flucuș a atras atenția Guvernului și a cerut să fie luate măsurile necesare ca această situație să fie remediată.

Fermierii români se confruntă cu o situație dificilă: costurile de producție au crescut în anul 2022 din cauza secetei și a creșterii prețurilor la fertilizanți. La acestea s-a mai adăugat și importurile de cereale din Ucraina care au rămas în România, în loc să ajungă în țările care aveau deficit. Aceste cantități au dus la perturbarea pieței și au contribuit la dezechilibre majore într-un an agricol care a fost oricum unul extrem de greu.

Deputatul AUR Dumitru Flucuș a atras atenția, într-o conferință de presă, că fermierii români s-au adresat Guvernului, însă autoritățile au întreprins nimic din cauza nepăsării și a incompetenței.

Iată ce a declarat deputatul AUR:

„Li s-a tot spus celor din guvern să pună pe primul loc fermierii români și să oprească comercializarea cerealelor din Ucraina în țara noastră. În tot acest timp, nu le-a păsat de nimic și n-au făcut nimic. Cerealele din Ucraina sunt comercializate și procesate pe teritoriul României, deși trebuiau doar să tranziteze țara noastră, iar toată această situație îi afectează drastic pe fermierii români deoarece costul de achiziție este incomparabil mai mic decât cel practicat în țările europene. Piața din România este distorsionată cu prețul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în cultura de cereale din România. Ce face guvernul pentru fermierii din țara noastră după aproape jumătate de an?

Fermierii s-au gândit să meargă la Comisia Europeană, să rezolve oficialii europeni problema pentru că autoritățile noastre sunt incompetente și habar nu au ce să facă, însă ar putea să facă ceva: interzicerea comercializării de cereale din Ucraina pe teritoriul României. Nu interzice nimeni ca cerealele din Ucraina să tranziteze teritoriul țării noastre, dar ele nu trebuie să distorsioneze piața românească și să îi determine pe fermierii români să rămână cu producția în depozite. Poate cei de la Palatul Victoria vor înțelege măcar acum acest semnal de alarmă”, a conchis Dumitru Flucuș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.